Bulgur: celozrnná pšenice vyvrací mýty o zdravé výživě
-
Nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů.
Bulgur je již předvařený, což usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Je možné ho jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.
Dá se využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel.
V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.
Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.
Vyrábí se: „Pšenice se nejdřív smíchá s vodou a nechá částečně naklíčit. Poté se v páře uvaří. Vařené zrno se usuší a nakonec nahrubo nadrtí.“
Významná plus bulguru:
-
vysoká nutriční hodnota
obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
vysoký obsah vlákniny
minimální množství tuku
obsah bílkovin
podporuje činnost střev a nervové soustavy
nenadýmá
Jak připravit bulgur
Mezi jeho další nesporné výhody patří i jednoduchá a rychlá příprava. Stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat, zhruba hodinu, rychlejší je ho cca 10–12 minut povařit. I s vývarem ho následně můžete použít jako zavářku do polévky. Pakliže vodu slijete, lze bulgur zamíchat do nádivek, salátů, poslouží i jako příloha k masu či zelenině. Vaše sympatie si získá i jako obměna rýže v rizotu nebo náhrada části mletého masa v sekané.
Sekaná s bulgurem
-
1 kg mletého masa (v poměru 50:50 hovězí, vepřové)
100 g suchého bulguru
2 vejce
2 cibule
5 stroužků česneku
50 g hladké mouky
50 g strouhanky
bylinky: majoránka, tymián, petrželka
Bulgur necháme v horké vodě nabobtnat, případně vsypeme do horké vody a vaříme cca 10 minut, necháme vychladnout. V míse smícháme mleté maso, vejce, na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek. Podle potřeby přidáme hladkou mouku a strouhanku, dochutíme solí a pepřem. Jako poslední zapracujeme do směsi bulgur. Vytvoříme dvě šišky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče. Podlijeme vodou a pečeme na 180 °C cca hodinu.
Autor: Vitalia.cz