Bulgur: celozrnná pšenice vyvrací mýty o zdravé výživě

    Nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů.
    Bulgur je již předvařený, což usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Je možné ho jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.
    Dá se využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel.
    V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.
    Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.
    Vyrábí se: „Pšenice se nejdřív smíchá s vodou a nechá částečně naklíčit. Poté se v páře uvaří. Vařené zrno se usuší a nakonec nahrubo nadrtí.“

Významná plus bulguru:

    vysoká nutriční hodnota
    obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
    vysoký obsah vlákniny
    minimální množství tuku
    obsah bílkovin
    podporuje činnost střev a nervové soustavy
    nenadýmá

Jak připravit bulgur

Bulgur suchý a po uvaření – ze sta gramů na více než trojnásobek

Mezi jeho další nesporné výhody patří i jednoduchá a rychlá příprava. Stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat, zhruba hodinu, rychlejší je ho cca 10–12 minut povařit. I s vývarem ho následně můžete použít jako zavářku do polévky. Pakliže vodu slijete, lze bulgur zamíchat do nádivek, salátů, poslouží i jako příloha k masu či zelenině. Vaše sympatie si získá i jako obměna rýže v rizotu nebo náhrada části mletého masa v sekané.
Sekaná s bulgurem

    1 kg mletého masa (v poměru 50:50 hovězí, vepřové)
    100 g suchého bulguru
    2 vejce
    2 cibule
    5 stroužků česneku
    50 g hladké mouky
    50 g strouhanky
    bylinky: majoránka, tymián, petrželka

Bulgur necháme v horké vodě nabobtnat, případně vsypeme do horké vody a vaříme cca 10 minut, necháme vychladnout. V míse smícháme mleté maso, vejce, na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek. Podle potřeby přidáme hladkou mouku a strouhanku, dochutíme solí a pepřem. Jako poslední zapracujeme do směsi bulgur. Vytvoříme dvě šišky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče. Podlijeme vodou a pečeme na 180 °C cca hodinu.
 
Autor: Vitalia.cz

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account