Máme po Vánocích a hodně z nás teď řeší, jak se zbavit nasbíraných kil po svátcích. Já si teď dávám očistnou kůru s touto skvělou polévkou, kterou vařím často a mohla bych ji jíst po litrech 😀
Základem této polévky je kvalitní zeleninový vývar. Můžete udělat tradiční vývar, který běžně děláte nebo můžete zkusit přidat suroviny jako já 🙂
Do zeleninového vývaru dávám:
– 1/2 celeru
– pár zelených listů jarní cibulky (nebo můžete použít pórek, dle chuti)
– 4 menší mrkve
– 2 velké cibule
– 1 kus petržele
– 2 cm zázvoru
– jednu chilli papričku (může být i jalapeňo z konzervy, dávám cca 3-4 kolečka dle chuti)
– 3 větší stroužky česneku
– koření: 1 ks celého badyánu, 1 ks celé skořice, bobkový list, pár kuliček celého pepře a nového koření
– něco navíc (lze vynechat): limetkové listy, sušená citronová trávu (čerstvá by byla lepší), 2 rajčata
 
Jakmile budete mít vývar hotový, tak se můžete pustit do dalšího kroku 🙂
Nakrájejte si cca 250 g žampiónů na kousky (půlměsíčky, kostičky nebo jak jen máte rády). V receptu můžete použít i jiné houby – shitake, enoki, shimeji, krémové žampiony…záleží jen a jen na Vás 🙂
Houby dejte do vroucího vývaru a během té doby co se budou měknout. Poté na menší kousky nakrájejte bambusové výhonky (ty můžete vynechat) a přidejte je do vývaru. Nyní můžete na kolečka či jiný tvar nakrájet jarní cibulku. Tu si prozatím dejte bokem.
Přeceďte a řádně propláchněte konzervu kukuřice (já používám velkou, protože ji zbožňuju :)) a mungo klíčků (můžeme být malá konzerva od Bonduell, ale já kupuji velkou sklenici).
Nyní rozpalte menší hrnec a až bude dostatečně rozžhavený, tak na chvíli opečte zelenou kari pastu (koupíte například v koutku asijských produktů  Albertu). Pasta se Vám krásně rozvoní 🙂 Zhruba po minutě přidejte konzervu kokosového mléka a nechte ho za občasného míchání nad malým plamenem rozpustit a propojit se s kari pastou. Tento proces trvá pouze chvíli 🙂
Jakmile je pasta s kokosovým mlékem hotová, tak ji přilejte do vývaru a pak přidejte zbytek surovin – kukuřici, mungo klíčky a jarní cibulku. Aby polévka byla pikantnější, tak do polévky přilijeme šťávu z celé limetky a 3-4 lžíce sojové omáčky (ideálně Kikkoman).
 
Jak polévku servírovat?
Do mísy na polévku nejprve dáme podle instrukcí uvařené rýžové nudle (já nejraději používám sklěnené nebo nudle z mungo fazolí, jsou výborné). Poté zalijeme nudle horkou polévkou a přidáme dle chuti nasekanou jarní cibulku, koriandr (ten se v asijské kuchyni hojně využívá), půlměsíček limetky a omáčkou Srirachu. Pokud vaříme pro návštěvu, tak můžeme také ozdobit chilli vlákny, které nepálí a na talíři vypadají úžasně 🙂
 
Věřím, že Vám polévka bude chutnat a ráda si od Vás přečtu kritiku na polévku, zda Vám chutnala nebo ne 🙂
 
Nákupní seznam:
1,5l zeleninového vývaru (lze nahradit i jiným vývarem, např. s kuřecím je také výborná)
250 g žampiónů
3 stonky jarní cibulky
bambusové výhonky
konzerva kukuřice
mungo klíčky
sojová omáčka Kikkoman
1ks limetky
konzerva kokosového mléka
asijská chilli omáčka Sriracha (lze vynechat)
koriandr (lze vynechat)
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account