Jak se stravovat zdravě: Odhalení největších omylů
Varování: Následující článek je kontroverzní a může jít proti všemu, co jste slyšeli od dietologů, v médiích či od vašeho osobního trenéra. Navíc si můžete být jisti, že informace v tomto článku jsou podpořeny 35 vědeckými studiemi.
Existuje spousta špatných informací, jdoucích napříč doporučeními hlavních výživových směrů. V článku najdete ty nejdůležitější z těchto lží, omylů a mýtů, a tak se budete moci příště vyhnout jejich vlivu.
Dobrá zpráva je, že článek odhaluje nejhorší viníky, a špatná zpráva je, že článek se zabývá jen nepatrnou částí…
Lež č. 1
Vejce jsou zlo
Vejce dostaly špatné hodnocení, protože obsahují velké množství cholesterolu, a proto si lidé myslí, že vejce zvyšují riziko jejich srdečních onemocnění. Naštěstí pro nás současná věda zjistila, že tento cholesterol ve stravě nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Vlastně mají vejce opačný dopad. Vejce zvyšují “dobrý” cholesterol a není prokázáno, že zvyšují riziko srdečních onemocnění.
Pravda: Vejce jsou jedním z nejvýživnějších pevných potravin v obchodech s potravinami. Jsou plné různých živin a antioxidantů, které ochraňují naše oči.
Lež č. 2
Jezte často malé porce, abyste nastartovali váš metabolismus
Už vám někdo řekl, že jíst hodně menších jídel každých pár hodin je dobré, aby se “udržel metabolismus nastartovaný”? Tato rada je často prakticky k ničemu, pokud máte 115 kg a jste kulturista s větším množstvím svalů, které vyžadují konstantní energii. Ano, strava podporuje metabolismus, zatímco vy trávíte potravu, ale je to celkové množství jídla na talíři, které určuje, jak moc se zaktivuje váš metabolismus a ne počet jídel.
Kontrolované studie prověřily tuto teorii několika zkouškami, a ta byla vždy vyvrácena. Výsledky ukázaly, že není žádný rozdíl v aktivaci metabolismu při porovnávání skupiny, která sní mnoho malých jídel se skupinou, která sní několik velkých jídel. Další zajímavá studie u obézních mužů ukázala, že šest jídel denně vedlo k pocitům menší plnosti ve srovnání s třemi jídly denně.
Lež č. 3
Příliš mnoho bílkovin je špatné pro vaše kosti a ledviny
Sázím se, že již slyšeli varování, že příliš mnoho bílkovin může končit osteoporózou a onemocněním ledvin. Ano, větší množství bílkovin ve stravě vede v krátkodobém horizontu k vylučování většího množství vápníku z kostí. Jenže z hlediska dlouhodobého horizontu ukazují studie opačný efekt! Udržování vysokého obsahu bílkovin ve stravě během života ukázalo silný vztah mezi zdravím kostí a nižším rizikem zlomenin. Dokonce více – pokud jste považováni za zdravé, užívejte si vysoko proteinovou stravu, protože tam není žádná souvislost s onemocněním ledvin. Co bude pro vás možná šokující, že cukrovku a vysoký krevní tlak (= dva hlavní rizikové faktory u selhání ledvin) zlepší hodně bílkovin!
Lež č. 4
Vyvarujte se nasycených tuků
Z našich článků již víte, že studie odsuzující tyto tuky byly označeny za nepravdivé a ovlivněné korupcí. Existuje rozsáhlý dokument zveřejněný v roce 2010, zkoumající 21 epidemiologických studií s celkovým počtem 347.747 osob. Závěr? Nasycené tuky a onemocnění srdce nemají vůbec žádnou souvislost.
Lež č. 5
Obilí je super
Nejpopulárnější obilí v západní stravě identifikujete snadno – je to pšenice. A pšenice stojí za dlouhým seznamem zdravotních problémů. Dnešní pšenice, kterou najdete v obchodech, obsahuje protein nazývaný lepek a ten je konzumován ve stravě ve velkém množství. Vědci souhlasí, že velká část světa je na lepek citlivá. Obavy z lepku jsou oprávněné; není to další zbytečné vyvolávání paniky. Studie prokázaly, že lepek můžepoškodit střevní výstelky, způsobit bolest, nadýmání, neprůchodnost stolice a únavu. Konzumace lepku byla spojena i s mozkovými poruchami, jako je schizofrenie a celeberální ataxie.
Lež č. 6
Málo uhlohydrátů je nebezpečné
V tomto bodě vás možná napadnou různí známí dietologové nebo různá média, kteří démonizují stravu s nízkým obsahem uhlohydrátů. V podstatě se ale jedná o jejich vlastní rady, které způsobují více zla než užitku.
Vědci jasně dokázali jiné výsledky. Zde jsou výsledky řady kontrolovaných randomizovaných studií, zaměřených na stravu s nízkým obsahem uhlohydrátů:
- Výsledek v menším množství tělesného tuku než u nízkokalorické a nízkotučné stravy, navzdory faktu, že osoby s nízkým obsahem uhlohydrátů ve stravě mohou jíst tolik, kolik si přejí.
- Prokázané snížení krevního tlaku
- Snížení krevního cukru a zlepšení příznaků cukrovky podstatně více než při dodržování nízkotučné stravy
- Zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu podstatně více
- Snížení triglyceridů podstatně více než pri dodržování nízkotučné stravy
- Snížení LDL (špatného) cholesterolu
- Je snadnější dodržet takovou stravu, protože není nutné počítat ani se omezovat kaloriemi (v průběhu této stravy se nehladoví)
Lež č. 7
Hodně tuku ve stravě vás dělá tlustými
Tohle tvrzení mnohokrát hodně z nás dostalo, protože je přece jasné, že je to pravda. Chyba! Lidské tělo takhle nefunguje. Navzdory tomu, že tuk má na gram více kalorií než bílkoviny a sacharidy, vysoký obsah tuku ve stravě nedělá lidi tlustými. A co říká věda? Je to docela jasné: Strava s vysokým obsahem tuků a nižším obsahem sacharidů způsobí mnohem větší ztrátu tuku, než strava s nízkým obsahem tuků.
Myslím, že většinu tvrzení jste již na našich stránkách mohli číst v různých příspěvcích. Je však dobré, občas si uvědomit to nejdůležitější, co se o stravě tvrdí a není to pravda. Vzhledem k tomu, že zdroj článku je převzatý, snažila jsem se do obsahu zasahovat minimálně. Nicméně jednu zásadní připomínku musím uvést. Týká se bodu č. 3. Z našeho pohledu dlouhodobě nadbytečné množství bílkovin může skutečně vylepšit stav ledvin, nicméně je nutné vzít v úvahu i fakt, že se skutečným nadbytkem bílkovin se naše tělo obvykle vyrovná tím, že nadbytečné proteiny přemění na glukózu. Podle nejnovějších průzkumů k tomu dochází v poměru 2:1, tzn. 100g nadbytečných bílkovin tělo přetvoří procesem neoglukogeneze na 50g glukózy.
Zdroj foto:Pixabay.com