Je pravda, že toto údajně staročeské pečivo mám osobně spojené až s dobou porevoluční. Nějak si nevybavuji, že jako dítě bych se s ním setkávala zde na severu Čech třeba na poutích. Nicméně to nevylučuji.

Historie tohoto pečiva má své kořeny až v 18. století. Maďaři, Slováci i Češi se přou o jeho historii. Faktem je, že trdelník pekli už naši předkové.

Archivní prameny uvádějí, že v 18. století se v moravském kraji usadil maďarský generál József Gvadányi a jeho kuchař, který s sebou přinesl recept na tuto lahůdku.

Trdelník se vyrábí z kynutého těsta, hotový se obaluje nejčastěji ve směsi cukru a skořice.

Trdelník nesměl chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Nosíval se jako dárek rodičkám v šestinedělí a hojně se připravoval na sv. Jiří. Trdelník totiž symbolizoval hady z těsta.

Název Trdelník je odvozen od slova trdlo, což znamená válec. Právě na trdlu se rovnoměrně namotané těsto peče.

Kdysi se těsto na trdelník namotávalo na speciální dřevěný kolík s klikou a ten se dal na dvě trojnožky. Klikou se pak otáčelo na otevřeném ohništi. Speciální kuchyňské náčiní, trdlo, bylo vyrobeno až později kvůli pohodlnější přípravě. A to se používá dodnes.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account