Asi není moc z nás, kdo by tento tuze sladký a tuze návykový dezert neznal. Pamatujeme si ho ze svého dětství, pak se na nějaký čas z obchodů vytratil.
Co jsem ovšem netušila je fakt, že má až takovou spojitost s pražským metrem. Ten se začal vyrábět v roce 1974 na počest otevření první linky C pražského metra, k němuž došlo 9. května 1974. Od roku 1975 se výroby ujaly Michelské pekárny v Praze – Michli.
Čtyři malé řezy v jednom balení měly symbolizovat čtyři vagóny metra v jedné soupravě, které v té době v pražském metru jezdily.
Receptem se pražská pekárna inspirovala v Holandsku, odkud získala i výrobní linky. Tato cukrovinka byla unikátní také svou trvanlivostí – šlo o první český výrobek, který vám vydržel zabalený i několik měsíců. Tehdy byl oblíbený u spartakiádních cvičenců, do jejichž jídelen byl dezert pravidelně dodáván.
Po revoluci v roce 1989 se dezert přestal na několik let vyrábět, později byla výroba obnovena a dnes se dá koupit krom klasické příchutě také v mnoha dalších variantách.