Nevím, zda napříč republikou, ale u nás v oblasti Liberce a České Lípy sehnat v posledních 3 týdnech kvasnice, ať čerstvé, či sušené, rovná se pomalu výhře ve Sportce.

No a vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce a s nimi i pečení mazanců, začíná absence kvasnic, obzvlášť starší hospodyňky, lehce znervozňovat.

Včera jsem schválně oslovila i kamarádky v jiných koutech republiky, ale bohužel, ani ony neuspěly. Namísto toho se mi sešlo několik receptů, pomocí kterých bychom si prý měly zvládnout vyrobit kvasnice domácí.

A tak vám je zde přináším a jsem moc zvědavá, zda jste již někdy zkoušely a s jakými výsledky…
Kvasnice z piva:
1 lžička cukru, 1 lžička hladké mouky, 1 dcl piva – smíchat a nechat 24 hodin na teplém místě pracovat
 
Kvasnice z brambor a piva:
5 větších brambor, 6 lžic cukru, 3 lžíce piva – brambory ve slupce uvařte, nechte vychladnout a oloupejte. Rozmačkejte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte takové množství vody, aby směs měla konzistenci husté kaše. Cukr rozpusťte v menším množství vody a přilijte k bramborám. Nakonec vmíchejte pivo, zakryjte a nechte na teplém místě pracovat alespoň 24 hodin. Hotové droždí lze použít na výrobu kynutého pečiva, počítejte však s tím, že bude zapotřebí větší množství než jste zvyklí u kupovaného.
 
Droždí z ovocné vody:
1 chemicky neošetřené jablko, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek vody – jablko (použít lze i hrušku či jiné ovoce) i se slupkou nakrájejte na kousky, vložte do skleničky a přelijte vodou. Překryjte víčkem a nechte stát dva dny na teplém místě. Poté vytáhněte z výluhu kousky jablek a přisypte mouku, promíchejte. Dopřejte droždí ještě dvacet minut a pak už se můžete pustit do pečení.

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account