Přenosnou elektrickou troubu s ohřevem ve víku vymyslel elektrotechnik Oldřich Homuta. První prototypy vznikaly v letech 1953-1955. Homuta před válkou vlastnil firmu na výrobu elektromotorů, která se po znárodnění spojila s firmou Remos. Homuta dále pracoval na své pánvi z hliníku, kterou zaklopil víkem s elektrickou spirálou. Tato malá trouba napůl peče a napůl dusí, šetří elektřinu, a jídlo se zespodu nepřipaluje. 
Remoska se vyráběla v letech 1957-1990 v továrně Karma v Kostelci nad Černými lesy. V roce 1994 byla výroba prodána a přesunula se do Frenštátu pod Radhoštěm. Remoska se dodávala na Slovensko, Polsko a Maďarsko. V roce 1999 získala firma licenci na teflon a pánev se objevila v katalogu značky DuPont. O remosku se začala zajímat Milena Grenfellová-Baines, Češka žijící od války v Anglii a stala se dovozkyní remosky do Británie. Časopis Good Housekeeping udělil remosce v roce 2001 cenu vynález roku. V roce 2002 se remoska začala prodávat také v Kanadě a USA. V následujícím roce 2003 v Austrálii. V současné době export představuje asi 55% celkové výroby. 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account