Bez hřebíčku si neumím představit Vánoce!
Dnes k vám milé ženy přicházím se zajímavou hodně aromatickou bylinkou – Hřebíčkem vonným.
Vzpomínám na jeho krásnou vůni v kuchyni, když dcera přinela ze školy ozdobené jablko vonným hřebíčkem.
Provoněl nádherně celou místnost.
HŘEBÍČKY jsou nerozvitá květní poupata aromatického stromu, která mají široká použití
v kulinářství i při léčení. Hřebíček je běžné koření, koupíte ho v klasickém obchodě i v lékárně.
VLASTNOSTI A POUŽITÍ : Hřebíček ničí choroboplodné mikroorganismy a tiší bolest – používejte
ho při bolesti zubů.
Zahřívá organismus a proto je prospěšný pro osoby náchylné k nachlazení.
Zklidňuje trávicí systém.
Je protizánětlivý, léčí otoky.
Zbavuje organismus parazitů.
Hřebíčkový čaj se pije proti nadýmání a žaludeční nevolnosti – zvláště cestovní.
Vonná kulička z hřebíčku a pomerančové kůry se dává do šatníku proti hmyzu.
Namočte bylinu do vroucí vody a povařte. Sceďte a tekutinu použijte jako
slabý uklidňující prostředek.
POZOR – pokud jste těhotná, na hřebíček raději zapomeňte. Způsobuje totiž stahy dělohy.
Zdroj foto: Pixabay.com