Světový den chleba připadá na 16. října na památku výročí založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO), která vznikla v roce 1945 pro boj proti hladu, a jejímž mottem je Fiat Panis – Nechť je chléb. Ročně se po celém světě spotřebuje na 350 miliónů tun chleba.
V České republice peče chléb okolo 700 klasických pekáren. Ty denně upečou přibližně jeden milión bochníků a za rok je to 257 000 000 kilogramů chleba. Podle statistik každý Čech každoročně spotřebuje přibližně 40 kilogramů chleba a utratí za něj přibližně 1000 korun.
První chléb si pekli lidé už 14 000 let před naším letopočtem. Jednalo se o plochý chléb, který dnes nazýváme arabským chlebem nebo pitou. Původ kváskového chleba se datuje zhruba 6000 př. n. l. a jeho původ hledejme v Egyptě. Nejstarší pec na chleba na našem území byla nalezena v Bylanech u Olomouce a její stáří je 6600 až 6800 let. Chléb hrál v naší minulosti i nezastupitelnou roli při korunovaci českých králů, kdy mu byla dávána přednost i před zlatem. Česká podoba slova chléb vznikla z pragermánského „hlaiba“.
V naší zemi rozlišujeme tyto základní druhy chlebů:
žitno-pšeničný chléb – obsahuje více žitné než pšeničné mouky
pšenično-žitný chléb – obsahuje více pšeničné než žitné mouky
tmavý žitný chléb – je vyroben hlavně z žitné mouky
celozrnný chléb – je vyroben hlavně z celozrnných mouk
vícezrnný chléb – obsahuje také jiné obiloviny, luštěniny nebo olejniny, než pšenice a žito
světlý pšeničný chléb – je vyroben hlavně z pšeničné mouky
speciální chléb – obsahuje různé další přísady, např. brambory