Sushi je tradiční japonské jídlo, které se skládá z octové rýže kombinované s různými přísadami, jako jsou syrové nebo vařené mořské plody, zelenina a někdy i tropické ovoce. Obvykle se podává se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem. Sushi je známé pro své jemné chutě, krásnou prezentaci a umění spojené s jeho přípravou.

Existuje několik různých druhů sushi:

  1. Nigiri: Jedná se o nejběžnější typ sushi a skládá se z malého kopečku rýže s kouskem syrové nebo vařené ryby nebo mořských plodů. Rýže se obvykle lehce přitlačí, aby držela tvar.
  2. Maki: Maki sushi se vyrábí válením rýže a náplní v plátu nori (sušené mořské řasy) pomocí bambusové podložky. Roládu pak nakrájíme na kousky velikosti sousta. Maki rolky často obsahují různé přísady, jako jsou ryby, zelenina a někdy i tempura.
  3. Sashimi: Sashimi označuje tenké plátky syrové ryby nebo mořské plody podávané bez rýže. Často se podává jako předkrm nebo jako samostatné jídlo od sushi.
  4. Temaki: Temaki sushi je druh ruční rolky. Vyrábí se obalením listu nori ve tvaru kužele kolem rýže, ryb, zeleniny a dalších náplní.
  5. Chirashi: Chirashi sushi je miska sushi rýže doplněná různými přísadami, jako je sashimi, zelenina a ozdoby. Podává se jako barevný a vizuálně přitažlivý pokrm.

Sushi si získalo celosvětovou oblibu a těší se na něj lidé s různými kulinářskými preferencemi. Často se považuje za zdravou variantu, protože obsahuje čerstvé suroviny a poskytuje dobrou rovnováhu sacharidů, bílkovin a vitamínů. Je však důležité si uvědomit, že syrové mořské plody s sebou nesou určitá rizika, jako jsou potenciální nemoci z potravin, takže je nezbytné konzumovat sushi z renomovaných zdrojů, které ryby správně zpracovávají a připravují.

 

Foto: Nela Vávrová

Tagy:
8 Komentářů
  1. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Ani mě tento pokrm doposud nezlákal k ochutnání, přičemž 9 letá vnučka to má jako největší dobrotu a když něco “slaví”, chce do Sushi baru, no holt jiná generace 🙂

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Jééé tak to já mám ráda sushi, ale ráda si je udělám…, ale co by jsme pro ty naše děti neudělaly. Jen ať si dopřejí. Sushi je zdravé, dle mého lepší než kdyby chtěla do Mekáče.

      • Jaroslava Korpášová 2 roky ago

        No tak o tom žádná…Jinak to ona si ráda při cestách dá i toho “Mekáče”, byť tam ji podezírám, že spíše jde o hračku, než o samotné jídlo 🙂

  2. Aneta Kollerová Mašková 2 roky ago

    Přiznám se, že jsem nikdy nepocítila chuť ani zvědavost sushi ochutnat. Ačkoliv řada lidí říká, že je to výborné.

    • Jaroslava Korpášová 2 roky ago

      Mám to naprosto stejně….

      • Author
        NelaVávrová 2 roky ago

        Já bych litovala, že jsem to nezkusila, tak nemohu zhodnotit.

    • Author
      NelaVávrová 2 roky ago

      Já se taky bála vždy vyzkoušet, ale miluji lososa i avokádo a rýži, takže jsem si sushi zamilovala.

      • Jaroslava Korpášová 2 roky ago

        No tak avokádo jsem zkoušela jednou a fakt ne, na lososa jsem ještě odvahu nesebrala a na syrového už tedy vůbec ne…tudíž mi zbyde ta rýže a to si tedy udělám raději nějaké obyčejné “rizoto” 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account