Víkend nám netekla voda a tak byla jasná volba se nechat obsloužit a udělat si pěkný den. Zaujala mne kousek za Prahou restaurace s lidovou cenou a hlavně výběrem sezónního jídla, tedy podzimní.

Když už chodím do restaurace, tak mám ráda výběr jídla, které nemám možnost si doma udělat nebo ráda ochutnávám sezónní nabídku a ráda se inspiruji.

Podzim je skvělou sezónou pro chutné jídlo, protože mnoho sezónních ingrediencí dosáhne své plné chuti a sytosti. Zde je několik receptů na podzimní jídla:

  1. Dýňová polévka:
    • Ingredience: dýně, cibule, česnek, zeleninový vývar, smetana, pepř, sůl, olivový olej.
    • Postup: Nakrájejte dýni, cibuli a česnek, osmažte na olivovém oleji. Přidejte zeleninový vývar a vařte, dokud není dýně měkká. Mixujte a přidejte smetanu. Osolte a opepřete podle chuti.
  2. Hovězí guláš:
    • Ingredience: hovězí maso, cibule, paprika, rajčatový protlak, hovězí vývar, kmín, sůl, pepř.
    • Postup: Osmažte na oleji nakrájenou cibuli a hovězí maso. Přidejte papriku a kmín. Poté přidejte rajčatový protlak a vývar. Duste a vařte na mírném ohni, dokud maso není měkké.
  3. Bramborový kaštanový pyré:
    • Ingredience: brambory, kaštany, máslo, smetana, sůl, pepř.
    • Postup: Vařte brambory a kaštany do měkka. Rozmačkejte je a přidejte máslo a smetanu. Osolte a opepřete podle chuti.
  4. Pečená kuřecí stehna s jablky a dýní:
    • Ingredience: kuřecí stehna, dýně, jablka, cibule, tymián, rozmarýn, olej, sůl, pepř.
    • Postup: Na plechu smíchejte nakrájenou dýni, jablka a cibuli. Přidejte bylinky, olej, sůl a pepř. Položte kuřecí stehna na zeleninu a pečte v troubě až do zlatavého zbarvení.
  5. Houbové rizoto:
    • Ingredience: rýže, houby, cibule, česnek, bílé víno, hovězí vývar, parmazán, máslo, sůl, pepř.
    • Postup: Osmažte cibuli a houby na másle. Přidejte rýži a vařte, dokud nebude skleněná. Přilijte víno a vařte, dokud alkohol nevypaří. Postupně přilijte vývar a vařte, dokud není rýže měkká. Přidejte parmazán, sůl a pepř.

Toto jsou jen některé z podzimních receptů, které můžete vyzkoušet. Podzim nabízí bohaté možnosti pro různorodé a chutné pokrmy s využitím sezónního ovoce, zeleniny a koření.

Autor a foto – Nela Vávrová

Tagy:
3 Komentářů
  1. No, vybrala bych si! 🙂 Doma máme s manželem dýni, takže budeme vařit polévku. Na chladnější dny ideální. 🙂

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Paráda, díky Nelo za recepty… na dýňovou polévku se moc těším, až budou volně dýně :-), hovězí guláš čas od času taky vařím…a houbové rizoto jsme měli zrovna nedávno, to taky milujeme 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account