
Zeleninový salát s kuskusem a pečeným lososem podle Lindy Rybové
Ingredience
- 100 g kuskusu
- 500 g cherry rajčat
- 1 avokádo
- 5 ředkviček
- hrst dýňových a slunečnicových semínek
- 0,5 dcl olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- sůl
- 400 g lososa
- 10 listů čerstvého salátu
Na zálivku:
- 0,5 lžičky olivového oleje
- 2 lžičky hořčice
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžičky agávového sirupu nebo medu
- sůl
Na servírování:
- 250 g hroznového vína
Instrukce
- Kuskus nasypeme do mísy, osolíme, zakápneme olivovým olejem a zalijeme vroucí vodou tak, aby sahala cca 2 cm nad kuskus. Přikryjeme ho a necháme 15 minut dojít. Poté ho načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
- Lososa osolíme, pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, případně přidáme snítku rozmarýnu. Pečeme na pečícím papíře 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Zeleninu připravíme stejně jako u předchozího receptu. Smícháme s kuskusem, přidáme zálivku a čerstvé salátové listy. Na závěr doplníme hroznovým vínem, které osvěží a uzavře pokrm sladkou tečkou.
Notes
Polovinu vyváženého talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). Tímto způsobem nejenže doplníme tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty, ale budeme se díky vláknině cítit déle syti.
Zdroj a foto: Linda Rybová / projekt Půl talíře











