Léto přeje lehkým, pestrým a rychlým jídlům, která zasytí, ale nezatíží. Oblíbená herečka a ambasadorka projektu Půl talíře Linda Rybová proto přichází s receptem na lahodný letní salát s lososem a kuskusem. Losos dodá našemu tělu porci omega-3 mastných kyselin.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 35 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
100gkuskusu
500gcherry rajčat
1avokádo
5ředkviček
hrst dýňových a slunečnicových semínek
0,5dcl olivového oleje
šťáva z půlky citronu
sůl
400glososa
10listů čerstvého salátu
Na zálivku:
0,5lžičky olivového oleje
2lžičky hořčice
šťáva z půlky citronu
2lžičky agávového sirupu nebo medu
sůl
Na servírování:
250ghroznového vína
Instrukce
Kuskus nasypeme do mísy, osolíme, zakápneme olivovým olejem a zalijeme vroucí vodou tak, aby sahala cca 2 cm nad kuskus. Přikryjeme ho a necháme 15 minut dojít. Poté ho načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
Lososa osolíme, pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, případně přidáme snítku rozmarýnu. Pečeme na pečícím papíře 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Zeleninu připravíme stejně jako u předchozího receptu. Smícháme s kuskusem, přidáme zálivku a čerstvé salátové listy. Na závěr doplníme hroznovým vínem, které osvěží a uzavře pokrm sladkou tečkou.
Notes
Polovinu vyváženého talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). Tímto způsobem nejenže doplníme tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty, ale budeme se díky vláknině cítit déle syti.Zdroj a foto: Linda Rybová / projekt Půl talíře