Go Back
+ servings

Zeleninový salát s kuskusem a pečeným lososem podle Lindy Rybové

Vytisknout recept
Léto přeje lehkým, pestrým a rychlým jídlům, která zasytí, ale nezatíží. Oblíbená herečka a ambasadorka projektu Půl talíře Linda Rybová proto přichází s receptem na lahodný letní salát s lososem a kuskusem. Losos dodá našemu tělu porci omega-3 mastných kyselin.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 35 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • 100 g kuskusu
  • 500 g cherry rajčat
  • 1 avokádo
  • 5 ředkviček
  • hrst dýňových a slunečnicových semínek
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • 400 g lososa
  • 10 listů čerstvého salátu

Na zálivku:

  • 0,5 lžičky olivového oleje
  • 2 lžičky hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžičky agávového sirupu nebo medu
  • sůl

Na servírování:

  • 250 g hroznového vína

Instrukce

  • Kuskus nasypeme do mísy, osolíme, zakápneme olivovým olejem a zalijeme vroucí vodou tak, aby sahala cca 2 cm nad kuskus. Přikryjeme ho a necháme 15 minut dojít. Poté ho načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
  • Lososa osolíme, pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, případně přidáme snítku rozmarýnu. Pečeme na pečícím papíře 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Zeleninu připravíme stejně jako u předchozího receptu. Smícháme s kuskusem, přidáme zálivku a čerstvé salátové listy. Na závěr doplníme hroznovým vínem, které osvěží a uzavře pokrm sladkou tečkou.

Notes

Polovinu vyváženého talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). Tímto způsobem nejenže doplníme tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty, ale budeme se díky vláknině cítit déle syti.
Zdroj a foto: Linda Rybová / projekt Půl talíře