Zdravá bleskovka k letnímu obědu - červené rizeto

Vytisknout recept
další rychlý nápad k letnímu obědu. Zbožňuji tyhle jednoduché a přitom tak výživné pokrmy. Jsou hotové bez dlouhých příprav a splní všechna vaše očekávání. Co do chuti, barvy tak i energie.
Co by vám nemělo chybět?
 
Zdravě 25 003
  • 5 ks mladé červené řepy (nejlepší je přímo utržená ze zahrádky)
  • 5 ks mladé karotky
  • 1 menší hlávka kapusty
  • 2 snítky citronového tymiánu
  • 2 cibule
  • 2 stvoly petrželové natě
  • 7 PL kokosového oleje (použijte dle vaší chuti, řepkový, slunečnicový, dýňový, olivový)
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 PL medu
  • 1 hrnek BIO bulguru
Nejprve si připravte červenou řepu. Důkladně bulvy očistěte kartáčkem a položte na kousek alobalu. Pokapejte 1 PL kokosového oleje, osolte a přidejte 1 snítku tymiánu. Zabalte do balíčku a uložené na pekáčku vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Doba pečení se liší od velikosti řepy. Mladým bulvám postačí 20 minut. Pokud používáte červenou řepu předvařenou z obchodu, tento krok vynechte. Ušetřili jste si trochu času.
Upečenou řepu ihned vyndejte z alobalu, zbavte vrchní slupky a nakrájejte na malé kousky.
Mladou mrkev oškrábejte a nad párou povařte asi 5 minut. Poté nakrájejte na kostičky.
Kapustu pokrájejte na nudličky a povařte 5 minut v osolené vodě se šťávou z 1/2 citronu a medem. Uvařenou slijte.
Bulgur si připravte dle návodu na balení. Já používám v BIO kvalitě a tomu postačí povařit 2 minuty v osolené vodě. Následně se nechá 10 - 15 minut pod pokličkou v páře dojít.
Vezměte si kastrol, do kterého přilijte zbytek oleje (6 PL). Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Na rozpáleném oleji ji restujte do zlatova. Pak přidejte povařené kapustové nudličky, karotku a červenou řepu. Dochuťte šťávou z druhé poloviny citronu. Osolte, opepřete dle chuti. Dodejte lístky tymiánu.
Nakonec vsypte bulgur a opatrně promíchejte.
A máte vykouzlený oběd v překrásných barvičkách léta. Množství vám vystačí na 2 - 3 porce.
Na talíři dozdobte čerstvou petrželovou natí. Kdo má rád, může posypat svým oblíbeným sýrem.
Dobrou chuť!
1hrnek - Bulgur
3-5ks - Červená řepa (pečená)
5ks - Karotka
1ks - Kapusta (malá hlávka)
2ks - Citronový tymián
1ks - Citron
1špetka - Sůl
1špetka - Pepř
1lžíce - Med
2ks - Cibule
7lžíce - Olej (používám kokosový, ale lze jakýkoliv)
2ks - Čerstvá petrželová nať
příprava - 40
vaření - 20
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account