Zázvorový lék
Ingredience
- 1 hrnek Čerstvý zázvor
- 1/2 hrnek Med nebo třtinový cukr
- 250 ml Voda
- 1 hrst Čerstvá máta
Instrukce
- Postup přípravy:Čerstvý zázvor oloupeme škrabkou na brambory a nakrájíme na plátky. Do rendlíku dáme vařit vodu, přidáme nakrájený zázvor a vaříme minimálně 15 minut. Potom přidáme med nebo třtinový cukr, nebo půl hrnku medu a půl hrnku cukru. Společně ještě krátce povaříme, mátu už jen necháme přejít var.(Někde můžete v receptu číst, že se vaří mnohem déle, že zázvoru to nevadí. Mně přijde škoda ničit prospěšné látky v medu... )Nechala jsem do druhého dne vyluhovat. Potom jsem opět přivedla k varu a hned jsem přecedila do skleniček. Uchovávám v lednici. V schravém počasí užíváme na lžičku rovnou několikrát denně nebo v hrnečku zalijeme teplou vodou a připravíme si čaj.Zázvoru jsou připisovány blahodárné účinky, jeho štiplavost někomu vadí. Také sušený zázvor jako koření se dá použít na horký nápoj nebo se dává i na maso...