A KDO VYHRÁVÁ? Podělily jste se s námi o tipy, jak využíváte zbytky z kuchyně

Vytisknout recept
Opravdu moc vám všem děkuji za odpovědi *heart*, oceňuji, kolik z vás se zapojilo a kolik z vás, si dalo práci s dlouhou odpovědí.
Máme zde 3 výherkyně, které nás v redakci svou odpovědí opravdu zaujaly. Dámy, budu vám posílat email, tak jukněte do pošty.
Ale skvělé jste samozřejmě všechny, správné hospodyňky, které neplýtvají jídlem a přemýšlí, než do nákupního košíku vhodí další věc! :-* 😉

1. Odpad z kávovaru jako hnojivo 

 
5.1.2018
Díky babiččině výchově opravdu nic nevyhodím a když už to neumím zužitkovat - máme velkého psa, babička slepice, kamarádka králíky, odpad z ovoce a zeleniny, používám jako hnojivo,stejně jako obsah kapslí z kávovaru. Jíme hodně sezónní potraviny, takže těch zbytků opravdu moc není, nakládám zavařuji, suším. Nic nesnáším víc než plýtvání jídlem - tolik lidí na světě má hlad a my bychom měli jídlo vyhazovat, to mi hlava nebere a učím to od mala i děti - když zbyl sunar, přidala jsem ho místo mléka do bábovky, příkrmy zase byly fajn do omáčky a vzhledem k tomu, že náš Boris je stejně starý jako Emička, tak kašičky pojídal on jako zdroj vápníku 

2. Sázím semínka, aby se to doma zelenalo 

 
9.1.2018
Já začínám už nákupem.nakupuji podle toho co potřebuji, co vím že využiji.Nemám ráda nakupování zbytečných potravin o kterých vím, že je nespotřebuji. Doma zavařuji, dělám marmelády, suším ovoce, které velice dobře poslouží v zimě. Semínka z ovoce a zeleniny zasazuji, abychom měly další zeleň v bytě.

3. Řešení (téměř) pro všechno 

 
7.1.2018
Vše se snažím zužitkovat. Jsou věci které toleruji a jsou věci, které nesnáším. Nechci nic vyhazovat. Cokoliv se nedojí použiji v jiné formě. Např. když zbyde bramborová kaše upeču placky. Z vařených brambor udělám bramborový salát, česnekové brambory atd. Pečené maso vyšlehám do pomazánky, kuře oberu a udělám salát či kuřecí pěnu, apod. Jablíčka, které již nikdo nechce udělám koláč či nepečený jablkový dort, rozvařím na pyré, vytvořím kompot . Banány jsou výborné jako náhrada mouky do lívanců či ovesných čoko placiček. Zeleninu vždy zpracuji do salátů, pomazánek, polévek, zeleninových hranolek na zdravé mlsání, do svíčkové, cukety do polévek, bramboráčku, plněné či nakládané jako okurky, nakládám si papriky, suším si rajčátka, švestky, bezinky, jablíčka. Vyrábím si sirupy, květové "medy", zavařeniny, marmelády, přesnídávky. Pečivo nevyhazuji, popřípadě si udělám strouhanku či to dám zvířátkům Z jogurtu si dělám domácí "lučinu" či upeču koláč, dort . Ovoce ze zahrádky používám i na domácí zmrzlinu, koktejly, mošty... Občas něco zamrazím. Skořápky dávám sousedce na chalupě. Používám i různé natě od celeru, mrkve apod. výborné jsou i pesta z bazalky, baby špenátu vše Vám v lednici vydrží opravdu douho pokud Vám to rodina hned nesní. Můžete si připravit i česnekovou pastu či naložit do oleje.

Slíbila jsme si, že nebudu plýtvat potravinami! Zaměřte se i vy na recyklaci, využití zbytků a na kvalitu potravin. 🙂


Výhra pro vítězky: České ghíčko 

A přidávám svůj tip:
Všechny slupky a odkrojky ze zeleniny (vč. omytých slupek) schovávejte do uzavíratelného sáčku do mrazáku a až se naplní, udělejte parádní vývar! Nezapomeňte přidat lžíci ghí, ať se některé vitamínky rozpustí!
Více tipů od vás, milé ženy, najdete v komentáři. A že jich je! Děkuji! 🙂 

A děkuji, že neplýtváte jídlem

Kristina *heart* 
 
Foto: #sklarouvkuchyni a České ghíčko

1kg - slupky a zkrojky zeleniny
3l - voda
1lžíce - ghi
příprava - 20
vaření - 300
Kategorie Polévka
Porce 0
Uvařila KristinaGrey

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account