Vepřový řízek s bramborovou kaší
Ingredience
- Vepřový řízek
- • 800 g vepřového masa
- • hladká mouka na obalení
- • 3 vejce
- • 40 ml mléka
- • strouhanka na obalení
- • sádlo na smažení nebo olej a máslo
- • česnek na potření
- • sůl
- • pepř
- Bramborová kaše
- Pro 4 osoby
- • 600 g brambor varný typ C
- • 150 g másla
- • 50 ml mléka
- • sůl
- • muškátový oříšek
Instrukce
- Maso lehce naklepeme. Řízky osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Rozpálíme si v pánvi sádlo a nebo olej a máslo a řízky na něm z obou stran smažíme dozlatova. Pokládáme na ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.
- Domácí majonéza
- Žloutky osolíme, přidáme hořčici, ocet a začneme vše šlehat (buď v kuchyňském robotu, či metličkou ručně), až se směs spojí, pomaličku nejprve po kapkách, následně malým pramínkem přiléváme olej. Jakmile směs houstne, můžeme olej přilévat rychleji, ale nepřestáváme míchat. Majonézu dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě absolutně doměkka. Brambory přecedíme a propasírujeme přes pasírovač na brambory, přidáme studené a na kostičky nakrájené máslo a teplé mléko. Dochutíme muškátovým oříškem a solí. Vše pomocí kuchyňské stěrky vypracujeme do hladké kaše.
Klasika, která neurazí, ale ani nenadchne. U nás se řízky udělají na Vánoce, já sním jeden a už nechci. Občas v létě pak houbové řízky. Nedávno jsme měli obalované filé, ale v podstatě, když to jde, děláme maso na přírodno.
Výborný oběd. Ten vždy chutná.