Vepřový řízek s bramborovou kaší

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

  • Vepřový řízek
  • • 800 g vepřového masa
  • • hladká mouka na obalení
  • • 3 vejce
  • • 40 ml mléka
  • • strouhanka na obalení
  • • sádlo na smažení nebo olej a máslo
  • • česnek na potření
  • • sůl
  • • pepř
  • Bramborová kaše
  • Pro 4 osoby
  • • 600 g brambor varný typ C
  • • 150 g másla
  • • 50 ml mléka
  • • sůl
  • • muškátový oříšek

Instrukce

  • Maso lehce naklepeme. Řízky osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Rozpálíme si v pánvi sádlo a nebo olej a máslo a řízky na něm z obou stran smažíme dozlatova. Pokládáme na ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.
  • Domácí majonéza
  • Žloutky osolíme, přidáme hořčici, ocet a začneme vše šlehat (buď v kuchyňském robotu, či metličkou ručně), až se směs spojí, pomaličku nejprve po kapkách, následně malým pramínkem přiléváme olej. Jakmile směs houstne, můžeme olej přilévat rychleji, ale nepřestáváme míchat. Majonézu dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě absolutně doměkka. Brambory přecedíme a propasírujeme přes pasírovač na brambory, přidáme studené a na kostičky nakrájené máslo a teplé mléko. Dochutíme muškátovým oříškem a solí. Vše pomocí kuchyňské stěrky vypracujeme do hladké kaše.
2 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Klasika, která neurazí, ale ani nenadchne. U nás se řízky udělají na Vánoce, já sním jeden a už nechci. Občas v létě pak houbové řízky. Nedávno jsme měli obalované filé, ale v podstatě, když to jde, děláme maso na přírodno.

  2. 5 stars
    Výborný oběd. Ten vždy chutná.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account