Veganský burger s klíčenou fazolí mungo a žampiony

Vytisknout recept
Recept na 4-6 burgerů
Kategorie Vege
Kuchyně Vegetariánská
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 4 -6
Uvařila VeronikaNováková

Ingredience

  • • směs na přípravu veganských burgerů s klíčenou fazolí mungo od značky Semix 250 g
  • • 1 větší cibule nasekaná nadrobno
  • • 3 žampiony
  • • olivový olej
  • • česnek podle chuti
  • • sůl pepř, tymián
  • • cukr třtinový cca 1 lžíce
  • • 50 g másla
  • • 4-6 housek
  • • veganská majonéza z oleje a sójového mléka
  • • křupavý salát rukola či čerstvý špenát
  • • 4-6 plátků sýru dle preference

Instrukce

  • Nejdříve si připravíme, ideálně den předem, směs na veganský burger. Postup je jednoduchý, do misky nasypeme celý obsah sáčku, což je 250 g, a přidáme 400 ml studené až ledové vody a 65-70 ml rostlinného oleje. Vše promícháme ručně nebo v robotu při pomalých otáčkách a necháme 30 minut odstát. Následně stačí směs formovat do tvaru placek o výšce cca 1 cm, takto připravené burgery necháme odležet minimálně několik hodin či ideálně přes noc v lednici, aby se chutě vzájemně spojily.
  • Připravíme si postupně všechny ostatní komponenty. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vložíme do něj nakrájené žampiony, ty osolíme, opepříme a můžeme přidat trochu čerstvého tymiánu, který dodá žampionům příjemnou chuť. Nyní přejdeme ke zkaramelizování cibule. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, v nové pánvi rozpálíme olej, máslo a cibuli pomalu restujeme, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté ji zasypeme cukrem a pomalu necháme zkaramelizovat.
  • Nakonec připravené burger placky osmažíme z obou stran na oleji, dokud se nám hezky nepropečou. Když máme jednotlivé části hotové, přejdeme ke kompletaci. Housky si před podáváním lehce opečeme na vnitřních stranách, aby byly příjemně křupavé. U housek doporučujeme volit ty z hutnějšího těsta, které do sebe dokážou vsáknout šťávu a nerozpadnou se. Lehce opečenou housku potřeme veganskou majonézou, poklademe listy salátu, špenátu či rukoly, které zabrání rozmočení housky šťávou z placky. Dále položíme burger placku, plátky sýru, zkaramelizovanou cibulku a žampiony. Přiklopíme vrchní částí housky a můžeme podávat.
1 Komentář
  1. HelenaSvatková 2 roky ago

    5 stars
    Veganské burgery mám velice ráda.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account