slaný velikonoční věnec
Ingredience
- Těsto
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky příp. špaldové
- 1 lžička soli 5 g
- 60 ml olivového oleje extra panenského
- 320 ml nízkotučného mléka 0,5 %
- 10 g sušeného droždí
- Náplň
- 280 g hrášku sterilovaného, mraženého nebo čerstvého
- 300 g sýru do 30 % t.v.s. eidam, mozarella, tvarůžky, ideálně plátkového
- 400 g kvalitní kuřecí nebo krůtí šunky nad 90 % masa
Instrukce
- V míse smíchej oba druhy mouky a sůl, přidej olej, vlažné mléko a droždí.
- Dobře promíchej a pak ideálně v kuchyňském robotovi nechej vyhnětat zhruba 10 minut. Pokud nemáš robota, musíš zpracovat těsto ručně.
- Vyhnětené těsto přikryj potravinovou fólií a utěrkou a nechej na teplém místě kynout 1 hodinu. Práci si usnadníš, pokud použiješ urychlovač kynutí.
- Vykynuté těsto rozděl na poloviny a každou polovinu vyválej na obdélník o rozměru 50 × 30 cm.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Hrášek rozmixuj pomocí mixéru se sekáčkem na pastu, rozděl na poloviny a každý plát těsta hráškem rovnoměrně potři až do krajů.
- Pak naskládej plátky šunky na těsto po celé ploše a na ně plátky sýru.
- Jakmile máš naskládanou veškerou náplň, těsto sroluj jako roládu, pak rukou rozmáčkni, aby byla trochu placatější, a nožem rozřezej podélně na poloviny.
- Teď už zbývá jen vytvořit věnec. Rozřezané poloviny těsta otoč řezem nahoru, překřiž je uprostřed přes sebe a pak nastřídačku zapleť z obou stran, viz foto. Pak jen ohni do kulatého tvaru a spoj konce věnce k sobě. To samé proveď s druhým plátem těsta. Z celé dávky ingrediencí tak vzniknou 2 věnce.
- Přenes věnce na pečícím papírem vystlaný plech a peč 30 minut na 180 °C.
Už len pri pohľade na obrázok mi tečú slinky
Moc hezky to vypadá a je to určitě dobré. Musím zkusit.
Zajímavá pochoutka 🙂
Tohle je taky hodně lákavé, díky 🙂