V míse smíchej oba druhy mouky a sůl, přidej olej, vlažné mléko a droždí.
Dobře promíchej a pak ideálně v kuchyňském robotovi nechej vyhnětat zhruba 10 minut. Pokud nemáš robota, musíš zpracovat těsto ručně.
Vyhnětené těsto přikryj potravinovou fólií a utěrkou a nechej na teplém místě kynout 1 hodinu. Práci si usnadníš, pokud použiješ urychlovač kynutí.
Vykynuté těsto rozděl na poloviny a každou polovinu vyválej na obdélník o rozměru 50 × 30 cm.
Rozehřej troubu na 180 °C.
Hrášek rozmixuj pomocí mixéru se sekáčkem na pastu, rozděl na poloviny a každý plát těsta hráškem rovnoměrně potři až do krajů.
Pak naskládej plátky šunky na těsto po celé ploše a na ně plátky sýru.
Jakmile máš naskládanou veškerou náplň, těsto sroluj jako roládu, pak rukou rozmáčkni, aby byla trochu placatější, a nožem rozřezej podélně na poloviny.
Teď už zbývá jen vytvořit věnec. Rozřezané poloviny těsta otoč řezem nahoru, překřiž je uprostřed přes sebe a pak nastřídačku zapleť z obou stran, viz foto. Pak jen ohni do kulatého tvaru a spoj konce věnce k sobě. To samé proveď s druhým plátem těsta. Z celé dávky ingrediencí tak vzniknou 2 věnce.
Přenes věnce na pečícím papírem vystlaný plech a peč 30 minut na 180 °C.