Sladký makový quinche

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour 35 minutes
Čas vaření 50 minutes
Porce 0
Uvařila VendulaStillerová

Ingredience

TĚSTO (na vyšší plech 20 x 20)

  • 150 g Hladká mouka
  • 50 g Moučkový cukr
  • 90 g Studený tuk - kokosový
  • 2 ks Žloutek

NÁPLŇ

  • 400 ml Makové mléko
  • 5 lžíce Kukuřičný škrob
  • 100 g Mák
  • 3 lžíce Cukr
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 ks Bílek
  • 1 špetka Sůl

Instrukce

  • Tentokrát se nejedná o převzatý recept, ale o můj vlastní. Koláč vychází z klasických francouzských quinchů - základem je >vylepšené< tukové těsto. Hodí se tak na něj jakákoli forma na quinche, ale i "pekáčky". Použijete-li kokosový tuk a makové mléko, získáte zdravou dobrotu při zachování nízkého obsahu cukru.
    *Lze použít jakýkolik tuk, který je při pokojové teplotě tuhý - jeho charakter se odrazí na chuti těsta. Nejlepší je máslo, pokud máslo nemůžete či nechcete použít, zkuste třeba kokosový tuk. Bude fungovat i se sádlem, pak doporučuji přidat ještě lžíci kakaa.
    **Opět není nutné použít makové, můžete použít naprosto jakékoli mléko.
     
    Z mouky, cukru, tuku a žloutků rychle zpracujte těsto. Následně ho dejte do lednice minimálně na 60 minut chladit. Těsto rozprostřeme/vymačkáme na plech, včetně okrajů. Pokud je těsto příliš ztuhlé, nadrobte ho - vzniklé kousky již na plech vymačkat zvládnete. Rozprostřené těsto důkladně propíchejte vidličkou a dejte ještě minimálně na 15 minut chladit. Troubu rozpalte na 190°C. Pečte naslepo do zlatova (zhruba 20 minut) - těsto můžete zatížit, ale není to nutné (zátěž po 15 minutách odstraňte). 
    Zatímco se těsto peče, připravte si náplň. Mák můžete nechat celý, můžete ho namlet nebo ho jen lehce promixujte ve vodě/mléku. Mléko, mák, škrob, cukr (dle chuti a ještě trochu navíc - část "sladkosti" pohltí bílky), vanilku (nebo vanilkový extrakt) a sůl svařte do polotuha. Bílky vyšlehejte a až náplň trochu zchladne, vmíchejte do ní vyšlehané bílky.
    Na teplý korpus nalijte náplň a pečte zhruba půl hodiny. Při použití nižší formy zkraťte dobu pečení dle potřeby. Propečenost zkuste špejlí, pokud bude po vytáhnutí bude lehce vlhká, je hotovo. Krájejte po vychladnutí.
    Dobrou chuť.
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account