Sladké nebeské květy s jogurtovým dipem
Ingredience
- 4 ks Bezové květy
- 3 ks Vejce
- 1 špetka Sůl
- 2 lžíce Sirup z agáve nebo med
- 1/2 ks Limetka - kůra
- 3 lžíce Hladká mouka
- 1 lžíce Citrónový sirup nebo dezertní víno
- 5 lžíce Jogurt řeckého typu
- 2 lžíce Džem
- 1 lžíce Citrónový likér nebo amareto
- 2 lžíce Med
- 150 ml Olej
Instrukce
- Milé Ženy,tak i já přidávám do zdejší bohaté sbírky BEZOVÉ MÁNIE svůj recept na sladké smažené přímo nebeské květy s úžasným jogurtovým dipem.Jen to omamné intenzivní aroma, které dokáže provonět celý prostor kolem vás, láká k ponoření se do světa bezinek a užívat si jejich blahodárných účinků. Květy obsahují užitečné silice, glykosidy, třísloviny a organické kyseliny. Jsou bohaté na vitamín C.Nejčastěji se z květů bezu vyrábí sirup, který lze podávat při nachlazení organismu, při horečnatých stavech a napomáhá léčení dýchacích cest. Blahodárně působí rovněž na trávicí trakt.Bezvadné jsou i smažené bezové květy, které jsou známé jako KOSMATICE.Co budete potřebovat?4 ks velkých bezových květů3 vajíčka (oddělit žloutky od bílků)špetka soli2 PL sirupu z agáve (nebo medu)strouhaná limetová kůra z 1/2 plodu3 PL BIO pšeničné celozrnné mouky1 PL citrónového likéru (nebo dezertního vína)Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vložte do misky, osolte a přidejte sirup (med), limetovou kůru, likér a zahustěte moukou. Všechny suroviny důkladně promíchejte. Zlehka vmíchejte tuhý sníh. Vytvořte nadýchané těsto jako obláček, do kterého namáčejte opláchnuté a osušené květy.Rozpalte si pánvičku a nalijte olej. Květy namočené v těstíčku osmažte z obou stan do zlatova. Vyjměte a odložte na ubrousek osušit od přebytečného tuku. Můžete podávat s lahodným jogurtovým dipem, který dodá smažené pochoutce svěží a ojedinělou chuť.A na jogurtový dip si připravte:5 PL jogurtu řeckého typu2 PL domácího džemu (používám svůj , ale lze v podstatě jakýkoliv jiný pikantní)2 PL medu1 PL citrónového likéru nebo AmaretaVšechny suroviny v misce vyšlehejte do hladkého a jemného krému.Osmažené květy naaranžujte na talíř a přelijte jogurtovým dipem. Nakonec přidejte lístky čerstvé máty.Když vynecháte do těstíčka a dipu alkoholický likér, můžete směle lahodné květy podávat dětem.Dobrou chuť!