Salát z mrkve a řepy.
Ingredience
- 300 g Syrová červená řepa
- 150 g Mrkev
- 20 g Pórek
- 20 g Bazalka
- 1,5 lžíce Ocet
- 1 lžička Mletý kmín
- 1 lžička Mořská sůl
- 1 lžíce Olivový olej
- 1 lžíce Sójová omáčka
- 1 lžička Sekaná roketa
Instrukce
- Příprava salátu je velice jednoduchá a také i rychlá. Očištěnou mrkve i řepu na jemno nastrouháme. Zde upozorňuji , že to musí být doopravdy na jemno, tím pak výsledný salát dostane svou zvláštní vlhkost a objemnost.Obě složky není zatím potřeba míchat, to vše zvládneme pak v jednom kroku společně s kořením a bylinkou.Přidáme tedy koření, na jemno nakrájený pórek, který doporučuji po nakrájení krátce spařit vařící vodou, to především pro ty z vás, co mají již trávení oslabeno, jinak se spařovat nemusí. Salát v míse pokropíme umeoctem, přidáme bazalku, kmínový panenský olej a sojovou omáčku „Tamari“ a vše teprve nyní promícháme dvěma vidličkami.Jde to trošku hůře, protože je vše nastrouhané na jemno, ale vidličky proti sobě nám pomohou „rozcupovat“ 🙂 tuto směs a více či méně ji sjednotit do uvedené podoby.Kmínový panenský olej je výborný do salátů, velmi pomáhá zažívání, ale nemáte-li ho právě v dosahu, tak lze použít jakýkoliv jiný panenský olej, olivový bude určitě také vhodný.*heart*Na závěr nastříháme roketu setou, kterou si předpěstovávám na buničině na misce. Je cenným zdrojem tak potřebných vitamínů a chlorofylu. Přidáme ji jak do salátu tak nahoru na ozdobu. Její množství si řídíme dle naší chuti. Roketa je lehce nahořklá, ale v salátu se to ztratí a výsledná chuť je pak pikantní.Nemáte-li ji, stačí i řeřicha nebo trošku petrželky. Ta ale výslednou chuť lehce pozmění.Salát můžete jíst jen tak s kváskovým pečivem, ale je dobrý i jako příloha k dalším pokrmům. Výborný je i vychlazený, ale s jeho konzumací se nemusí vůbec otálet… Poznámka : Salát bude vhodný pro všechny zdravé milovníky salátů, ale i do mnoha diet jak složením tak vzhledem k jemné konzistenci. Je velmi dobře stravitelný a osvěžující. Samotný bez pečiva je vhodný i pro celiatiky a alergiky na mléko. Tmavá barva salátu nás nesmí odradit, protože i mrkev se řepou obarví a výsledná barva je tmavočervená. Ale žaludek oči nemá a tak mu to vadit určitě nebude 🙂Mrkev v syrové podobě na jemno nakrájená s řepou je vhodná i pro oslabenou slinivku, ale s množstvím salátu to nesmíme přehánět. Bude stačit 100 – 150 g jako příloha k jinému jídlu nebo k pečivu.Inspirace z webu.