Původem turecký dezert je dnes rozšířený po celém Balkánu a jako správný balkánský dezert je velmi sladký.
Chcete-li jeho sladkost zmírnit, uberte v šerbetu cukru a svařte ho pak s odpovídajícím množstvím vody v poměru 1:1.
1
Troubu předehřejte na 200°C. Vejce utřete s cukrem a potom do směsi postupně zapracujte krupici, mouku a kypřicí prášek. Vzniklé těsto uhlaďte do vymazané a vysypané kulaté formy
a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut, podle výšky těsta. Potom udělejte zkoušku špejlí – pokud vyjde po zapíchnutí doprostřed těsta suchá, máte hotovo. Vyndejte z trouby, nechte zchladnout a opatrně vyjměte z formy.
2
Naznačte si, jak budete později moučník krájet podle tradičního způsobu na kosočtverce – začněte od středu formy a pokračujte do hvězdice k okrajům korpusu.
3
Na šerbet svařte cukr se 750 ml vody a citronovou šťávou a hotovou ravaniju jím prolijte. Nakonec moučník posypte nasekanými pistáciemi.
NĚCO NAVÍC
Pokud se chcete vyhnout použití kypřicího prášku, utřete 6 celých vajec, 6 lžic krupicového cukru a 1 sáček vanilkového cukru do světlé nadýchané pěny. Potom zapracujte 8 lžic krupice a 4 lžíce hladké mouky a dál postupujte podle receptu.
5ks - vejce10lžíce - krupicový cukr10lžíce - krupice + na vysypání formy5lžíce - mouka pšeničná hladká1ks - kypřicí prášek do pečiva1ks - máslo na vymazání formyks - NA ŠERBET750g - krupicový cukr1ks - citronová štávaks - NA OZDOBENÍks - pistácie (nesolené, nasekané)příprava - 10vaření - 30