Rajčatová marmeláda
Ingredience
- 3 kg rajčat
- 1,2 kg cukru
- 1-2 ks želírovacího přípravku
- 3 lžičky kyseliny citronové
- 5 sáčků višňového čaje
Instrukce
- Zralá rajčata omyjeme, vhodíme do vroucí vody a po cca 2-3 minutách vytáhneme a hodíme do studené vody - tím popraská slupka a lépe se odšťavní (lis, odšťavňovač, nebo rozmixovat v mixéru a přes plátýnko). Mezitím si uvaříme silný ovocný čaj (1 hrnek na 5 pytlíků).
- Získanou šťávu (cca 2 litry) přivedeme k varu spolu s čajem. Želírovací přípravek smícháme s malým množstvím cukru a vsypeme do vroucí šťávy. Vaříme 5 minut.
- Přidáme zbylé množství cukru a vaříme dalších 5 minut. Vypneme a vmícháme kys. citronovou. Ještě horké plníme do sklenic a sterilujeme 15 minut na 85 stupňů.