Ragú z lišek a houskové knedlíčky s petrželkou

Vytisknout recept
Z letošního rodinného výletu na Šumavu jsme si přivezli asi 1/4 kg krásných čerstvých lišek. Takovou krásu jsme museli hned zpracovat, takže jsem si vzpomněla na svoje oblíbené jídlo, které jsem úplně poprvé jedla někdy v 90. letech v Německu. 
IMG_3076
RAGÚ Z LIŠEK A HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY S PETRŽELKOU (pro 2-3 osoby)
asi 250 g čerstvých lišek
2 šalotky
1 stroužek česneku
snítka tymiánu (lze nahradit sušeným)
snítka majoránky (lze dát i sušenou)
asi 3 lžíce másla
asi 100 ml smetany na vaření nebo šlehání
1 vepřová panenka
3 rohlíky
asi 150 ml smetany na vaření nebo šlehání
2 vejce
hrst nasekané petrželky
sůl pepř
strouhanka - dle potřeby
2 lžíce oleje
 
Postup:
Nejdříve si připravím těsto na knedlíčky. Ideální jsou 1-2 denní rohlíky. Jde to ale i z čerstvých, když starší nejsou k dispozici. Nakrájím je na malé kostičky. V hrnku rozmíchám vejce a smetanu a zaliju s nimi rohlíky. Promíchám. Přidám sůl, pepř a nasekanou petrželku. Nechám odležet asi 15 minut.  Pak si v ruce vytvořím kuličky - knedlíčky, které budu vařit v páře. Pokud je těsto moc řídké a knedlíčky nejdou tvořit, zahustím troškou strouhanky. Načasuji si to tak, abych knedlíky začala napařovat v době, kdy panenka je v troubě a omáčka je skoro hotová. Pak si jen připravím větší hrnec, dám trochu vody, a jakmile se začne vařit, knedlíčky napařím na pařáku - trvá to cca 10 minut .
Vepřovou panenku očistím. Na pánvi rozpálím trochu oleje (slunečnicový), přidám trošku másla a panenku orestuji ze všech stran - zprudka. Potom ji dám do zapékací misky nebo pekáčku a dám dopéct do trouby - cca 15 minut, na 190 stupňů - horkovzdušná. Vnitřní teplotu kontroluji buď teploměrem anebo ji po 15 minutách prostě rozkrojím a zjistím, zda už je propečená. Já mám raději růžovější.
Mezitím si připravím liškové ragú. Nakrájím si šalotku na malé kostičky a orestuji na másle. Poté přidám česnek, také na malinké kostičky nebo se může i prolisovat. Přidám omyté, očistěné a případně překrájené lišky. Orestuji a počkám, až houby pustí vodu. Dusím tak cca 10 minut. Přidám tymián, majoránku, sůl, pepř a když voda skoro zmizí, přidám smetanu. Ještě chvíli provařím a nakonec přidám malý kousek másla pro zjemnění omáčky a už nevařím.
Podáváme vše dohromady a je to velmi syté jídlo. A taky žádná dieta ... 🙂
 
více nejen receptů, ale třeba i angličtiny, na www.honeyfood.cz
 
 
Foto: Lucie Pomijová
250g - čerstvé lišky
2ks - šalotka
1stroužek - česnek
1ks - tymián
1ks - majoránka
3lžíce - máslo
2lžíce - slunečnicový nebo řepkový olej
250ml - smetana na vaření nebo šlehání
1ks - vepřová panenka
3ks - rohlíky
2ks - vejce
1hrst - čerstvá petržel listová
1špetka - sůl
1špetka - pepř - čerstvě namletý
dle potřebylžíce - strouhanka
příprava - 20
vaření - 30
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila LuciePomijová Brabcová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account