Pstruh s omáčkou z červeného vína na Velký pátek
Ingredience
- Ryba
- 4 filety z pstruha á 200 g
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Špenát
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g špenátových listů
- sůl
- Omáčka
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 150 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu
- 3 lístky šalvěje
- 1 hrst hladkolisté petržele podle chuti
- sůl a čerstvě mletý pepř
Instrukce
- Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
- Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
- Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
- Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Vhodné víno:
- Lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína, odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.
- Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová
Hm, tak to bych rada vyzkousela, tenhle druh jidla mam velmi rada. Dekuji za recept.
Zajímavé, máme rádi doma ryby 🙂
Hmmm to vypadá lákavě 🙂
Zajímavý recept. Bude jistě dobrý, musím ho vyzkoušet.
Tak to by mi asi také chutnalo.