Pstruh s omáčkou z červeného vína na Velký pátek

Vytisknout recept
Dokonalý recept nejen na Velký pátek 🙂
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

  • Ryba
  • 4 filety z pstruha á 200 g
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Špenát
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g špenátových listů
  • sůl
  • Omáčka
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu
  • 3 lístky šalvěje
  • 1 hrst hladkolisté petržele podle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Instrukce

  • Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
  • Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
  • Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
  • Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.

Vhodné víno:

  • Lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína, odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.
  • Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová
5 Komentářů
  1. NelaVávrová 2 roky ago

    Hm, tak to bych rada vyzkousela, tenhle druh jidla mam velmi rada. Dekuji za recept.

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Zajímavé, máme rádi doma ryby 🙂

  3. Janinka 2 roky ago

    Hmmm to vypadá lákavě 🙂

  4. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Zajímavý recept. Bude jistě dobrý, musím ho vyzkoušet.

  5. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Tak to by mi asi také chutnalo.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account