polévka Okroška
Ingredience
- 1,5 okurky 600 g
- 4 jarní cibulky 100 g
- 100 g ředkviček
- 3 lžíce čerstvého kopru 15 g
- 2 celá uvařené vejce lze vynechat
- 300 g uvařených brambor v celku
- 100 g šunky
- 200 ml vody
- 200 ml kefíru
- 1 špetka soli 3 g
Instrukce
- Je to tak, nejsložitější je na celém receptu nechat uvařit brambory ve slupce. Poté je necháme vychladnout. Můžeme to urychlit jejich namočením do studené vody. Lépe se pak i loupou.
- Mezitím si uvaříme vejce natvrdo (10 minut od bodu varu). Aby se vejce dobře loupala, dejte do vody lžíci octa. Napomůže tomu, že se slupka krásně odloupne a vy se s nimi nebudete muset tak mořit.
- Do velké mísy nakrájíme na drobné kostičky okurku (nemusíme ji ani loupat), ředkvičky, vejce, brambory a jarní cibulku. Šunku také nakrájíme na kostičky.
- Ve větší misce si promícháme vodu společně s kefírem a osolíme. Směs dáme k zelenině a šunce. Přidáme hrst čerstvého kopru a vše jemně promícháme.
Dělala jsem přesně podle receptu a je to prima polévka, když je horko. Jen bych upravila množství surovin buď na udávané množství okurky a spol dát 3x víc kefíru s vodou nebo snížit na 1/2 množství “pevných” surovin. Za sebe dám příště tak 1/3 všeho, protože z toho, co je tu udávané mi vzniklo asi 2,5l polévky, což rozhodně nejsou 4 porce.
Zajímavá polévka. Bude jistě zdravá a dobrá.
Zdravá určitě 🙂
tak nevím, zda by mi chutnala okurková polévka, musela bych ji někde ochutnat 🙂
Ja ted na techto studenych polivkach fakt ujizdim i kdyz neni na dnesni domaci xxx hodinovy vyvar 😀