Pikantní dýňová polévka s červenou čočkou
Ingredience
- 1 ks Dýně hokkaidó
- 200 g Červená čočka
- 4 lžíce Olivový extra panenský olej
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 1 kostka Zeleninového bujónu
- 2 lžička Mletý kmín
- 2 lžička Mletý koriandr
- 1/2 lžička Kurkuma
- 1/2 lžička Chilli
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř
Instrukce
- Čočku propláchněte v sítku pod studenou tekoucí vodou. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte do rozpáleného oleje a restujete za občasného míchání cca 5 minut. Mezitím si nakrájejte dýni na kostky. Mladou čerstvou dýni není potřeba loupat, starší uskladněnou předem oloupejte. Do osmažené cibulky přidejte utřený česnek, kmín, koriandr, chilli a kurkumu a restujte asi 30 vteřin. Přidejte čočku a dýni a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte 1,5 litru horké vody s bujonem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a za občasného míchání vařte pod pokličkou cca 15-20 minut do změknutí dýně i čočky. Nakonec polévku dle chuti dosolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete podávat posypané nasekanou petrželkou, opraženými dýňovými semínky nebo lžící zakysané smetany.