Pečený ovocný čaj
Ingredience
- 2 kg Ovoce (švěstky, maliny, jahody, rybíz, špendlíky, hrušky....)
- 1 kg Citrón
- 1,5 kg Cukr krystal
- 6 ks Hřebíček
- 2 lžička Skořice mletá
- 200 ml Rum
Instrukce
- Pokud máte spoustu ovoce ze zahrádky a nevíte, jak zpracovat, tak tady rychlý a zdravý tip od Dity!Vynikající nápoj pro nadcházející chladné dny. Taky je to úžasná možnost, jak zpracovat úrodu ovoce či si pročistit mrazák či špajz od přebytečného ovoce. Na jednu várku totiž potřebujete 2 kg ovoce, které může být čerstvé, mražené či kompotované. Volba je na vás.Jako základ jsem použila švestky, které jsem dostala od sousedů :-* a k nim přidala jahody, maliny, špendlíky a rybíz z mrazáku a kompotované loňské hrušky a broskve. Použijte hlubší pekáč či kastról, směs má tendenci v troubě bublat a mohli byste si zbytečně přidělat práci ve formě přepálených zbytků, které přetečou (už se mi taky přihodilo).Do směsi přidáte cukr, polovinu množství jsem nahradila medem, rum (pokud čaj připravujete pro děti, tak můžete vynechat), koření, oloupanou limetku a citrón zbavený jadérek a nakrájené na plátky. Vše řádně promíchejte a dejte péct do trouby na 220 C na 45 minut.V průběhu pečení sem tam promíchejte, aby se ovoce na vrchu nespálilo (pečeme odkryté). Hotovou směs naléváme do zavařovacích sklenic propařených horkou vodou. Sklenice pouze zašroubujeme a otočíme na 5 minut víčkem dolů a je hotovo.Příprava čaje: do hrnečku dáme zhruba 3 lžičky hotové směsi a zalijeme horkou vodou. Dospěláci si čaj mohou vylepšit přidáním nějakého alkoholu 😀 .