
PEČENÁ DÝNĚ SE SLANINOU, OŘECHY A JOGURTEM
Ingredience
- 1 běžně velká dýně hokaido
- 150 g slaniny nebo špeku použila jsem Valašský špek
- olivový olej
- 2 lžičky soli
- 3 stroužky česneku
- čerstvý mletý pepř dle chuti
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 hrsti polníčku
- 2 ks Bílého smetanového jogurtu z Valašska
- špetka soli
- olivový olej
Instrukce
- Příprava dýně: Dýni hokaido rozkrojte na polovinu a pomocí velké lžíce vyberte měkkou dužinu se semínky. Odkrojte stopku a dýni nakrájejte na kostičky o velikosti přibližně 2 × 2 cm.
- Pamatujte, že dýni hokaido nemusíte loupat!
- Příprava slaniny: Slaninu nakrájejte na menší kostičky o velikosti 1 × 1 cm.
- Ochucení: Do velké mísy nalijte asi 20 ml olivového oleje a ochuťte ho solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Přidejte kostičky dýně a důkladně promíchejte, aby se dýně rovnoměrně obalila ochuceným olejem.
- Pečení: Připravenou dýni vysypejte na plech, ideálně vyložený pečicím papírem, a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté ji zasypejte kostičkami slaniny.
- Vložte plech do trouby předehřáté na 220 °C.
- Pečte 10 minut, poté promíchejte a dopečte dalších 10 minut, dokud dýně nezíská zlatavou barvu a krásně se nezkaramelizuje.
- Příprava jogurtu: Bílý jogurt ochuťte špetkou soli.
- Pokud máte rádi česnek, můžete přidat ještě jeden prolisovaný stroužek.
- Servírování: Opečenou dýni podávejte horkou.
- Na talíři doplňte nasekanými vlašskými ořechy, polníčkem a hlavně bílým jogurtem, který pokrmu dodá příjemnou svěžest.
- Nakonec můžete vše jemně zakápnout olivovým olejem pro extra chuť.











