Pečená dýně s kyselým zelím + brambůrky
Ingredience
- ½ dýně hokaido cca 500 g
- ½ cibule
- 2 ČL soli
- 2 ČL koření 7 bylin na kuře Vitana
- 4 PL slunečnicového oleje
- 200 g kyselého zelí
- 800 g větších brambor
- 1 bobkový list
- 600 ml vody
- čerstvá petržel
Instrukce
- Dýni hokaido omyjeme, rozkrojíme a odstraníme z ní semínka. Poté ji nakrájíme na proužky (půlkolečka) o tloušťce cca 1-2 cm.
- Nakrájenou dýni přendáme do misky, kde ji smícháme s 1 ČL soli a kořením. Poté dýni vyložíme na plech, jehož dno vylijeme slunečnicovým olejem.
- Pečeme v předehřáte horkovzdušné troubě na 190 °C cca 15 minut.
- Zatímco se peče dýně, připravíme cibuli. Tu oloupeme, rozkrojíme na čtvrtinky a nakrájíme na jemné proužky.
- Po 15 minutách snížíme teplotu trouby na 180 °C a přidáme na plech cibuli, kterou s dýni pořádně promícháme. Pečeme cca 10 minut.
- Poté teplotu opět snížíme na 160 °C, přidáme kyselé zelí a pečeme dalších 10-15 minut.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtinky. Vaříme v osolené vodě s bobkovým listem cca 30 minut, dokud nejsou měkké.
- Hotovou dýni podáváme s bramborami a nakrájenou čerstvou petželkou.
Také máme ještě dýni, tak mohu vyzkoušet.
Zrovna včera jsme z dýně – ale ne hokaido – s manželem vařili polévku a dnes ji měli na večeři. Řádně zasytí.
Snažím se sama vyhledat a inspirovat, hlavně sezónní, co je v akci, co je na zahrádce.
zajímavé, to bych mohla vyzkoušet… díky za recept… dýně, zelí, máme rádi…
Ano sezónní.