Pastéis de Nata neboli žloutkový koláček

Vytisknout recept
Tento lahodný žloutkový koláček je neodmyslitelnou součástí každé návštěvy Portugalska a historie jeho výroby sahá až do 18. století. Je připravený z jemného listového těsta a lahodného vaječného krému a s trochou trpělivosti si jej doma zvládne připravit každý.
Kategorie moučník
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba
  • 500 g vychlazeného másla
  • 50 g změklého másla
  • 3/8 l vody
  • 2 lžíce octa
  • lžička soli

Náplň:

  • 475 g smetany ke šlehání velký kelímek
  • 170 g cukru
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • citronová kůra

Dokončení:

  • Cukr moučka

Instrukce

  • Vytvoření těsta na Pastéis de Nata začněte přidáním změklého másla do prosáté mouky a vytvořením drobenky. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu, abyste vytvořili tuhé těsto. Ručně nebo pomocí hnětače ho 8–10 minut zpracovávejte, dokud nedosáhnete hladkého a kompaktního těsta. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit do lednice.
  • Mezitím připravte máslo tak, že ho mezi dvěma fóliemi rozválejte do obdélníku. Z těsta vyválejte obdélník dvojnásobně velký než obdélník másla. Položte máslo na těsto a překryjte ho ze všech stran, pak obdélník vyválejte do délky, abyste vytvořili úzký obdélník. Těsto přeložte třikrát na sebe, aby se máslo zabalilo dovnitř, a pak ho opět dejte vychladit do lednice na 30 minut.
  • Po vychladnutí opakujte proces rozválení těsta na úzký obdélník a složení třikrát na sebe. Poté je těsto připravené k dalšímu zpracování.
  • Pro přípravu žloutkového krému smíchejte ve hrnci smetanu, cukr, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. V misce rozmíchejte mléko s kukuřičným škrobem a přidejte do hrnce. Zahřívejte směs za stálého míchání, dokud nezhoustne a pak nechte chladit.
  • Troubu předehřejte na 200 °C a připravte formičky na muffiny, které vymažte máslem. Těsto na Pastéis de Nata rozválejte a vytvořte z něj košíčky, které poté naplňte připraveným žloutkovým krémem.
  • Pečte Pastéis de Nata přibližně 15 minut, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří se na něm tmavé skvrny. Po upečení můžete dezert jemně posypat mletou skořicí podle chuti.

Notes

Zdroj a foto: Babiččina volba
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account