
Osvěžující salát s quinoou a halloumi podle Lindy Rybové
Ingredience
- 100 g quinoi
- 500 g cherry rajčat
- 1 avokádo
- 5 ředkviček
- hrst dýňových a slunečnicových semínek
- 0,5 dcl olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- sůl
- 250 g sýru Halloumi nebo jiného sýru na gril
- 10 listů čerstvého salátu např. špenát, ledový, polníček
Na zálivku:
- 0,5 lžičky olivového oleje
- 2 lžičky hořčice
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžičky agávového sirupu nebo medu
- sůl
Na servírování:
- 250 g hroznového vína
Instrukce
- Quinou důkladně propláchneme a uvaříme v osolené vodě v poměru 1:2 (quinoa:voda). Vaříme zhruba 20 minut, poté necháme pod pokličkou dojít a vychladnout.
- Cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme nadrobno, avokádo na větší kousky. Přidáme semínka, olivový olej, citronovou šťávu, osolíme a promícháme s quinoou. Listy salátu omyjeme, osušíme a natrháme na větší kusy. Připravíme zálivku smícháním všech ingrediencí a lehce promícháme se salátem.
- Sýr Halloumi nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a opečeme na pánvi nebo grilu dozlatova. Servírujeme společně se salátem a hroznovým vínem jako sladkou tečkou.
Notes
Polovinu vyváženého talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). Tímto způsobem nejenže doplníme tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty, ale budeme se díky vláknině cítit déle syti.
Zdroj a foto: Linda Rybová / projekt Půl talíře











