Letní sezóna přeje lehkým, pestrým a rychlým jídlům, která nás zasytí, ale zároveň nezatíží. Oblíbená herečka a ambasadorka projektu Půl talíře Linda Rybová proto přichází s receptem na lahodný letní salát ve vege verzi s quinoou a halloumi.
Quinou důkladně propláchneme a uvaříme v osolené vodě v poměru 1:2 (quinoa:voda). Vaříme zhruba 20 minut, poté necháme pod pokličkou dojít a vychladnout.
Cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme nadrobno, avokádo na větší kousky. Přidáme semínka, olivový olej, citronovou šťávu, osolíme a promícháme s quinoou. Listy salátu omyjeme, osušíme a natrháme na větší kusy. Připravíme zálivku smícháním všech ingrediencí a lehce promícháme se salátem.
Sýr Halloumi nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a opečeme na pánvi nebo grilu dozlatova. Servírujeme společně se salátem a hroznovým vínem jako sladkou tečkou.
Notes
Polovinu vyváženého talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). Tímto způsobem nejenže doplníme tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty, ale budeme se díky vláknině cítit déle syti.Zdroj a foto: Linda Rybová / projekt Půl talíře