Mazanec jak se patří

Vytisknout recept
Začněte sváteční dny sladkou dobrotou. Velikonoční mazanec zkrátka neodmyslitelně patří ke svátkům jara.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 45 minutes
Čas vaření 55 minutes
Celkový čas 2 hours 40 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • 1 kostička droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
  • kůra z 1 bio citronu šťáva z 1 poloviny citronu
  • 3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek na potření

Instrukce

  • Rozinky namočte asi na hodinu do rumu.
  • Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
  • Mouku smíchejte se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněťte, ideálně v robotu (cca 5 minut), popřípadě v ruce vařečkou (to chce ale minimálně 10 minut). Výsledné těsto musí mít lesklou, hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto nechte vykynout na dvojnásobek (cca 1–2 hodiny podle teploty v místnosti).
  • Vykynuté těsto zpracujte v bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě půl hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C. Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte péct. Deset minut pečte zprudka při 200 °C, poté zmírněte teplotu na 160 °C a zvolna dopečte (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobte troubě).
  • Po upečení nechte pozvolna zchladnout a posypte moučkovým cukrem.

Notes

Zdroj a foto: Babiččina volba
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account