Začněte sváteční dny sladkou dobrotou. Velikonoční mazanec zkrátka neodmyslitelně patří ke svátkům jara.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hourhod.45 minutesmin
Čas vaření 55 minutesmin
Celkový čas 2 hourshod.40 minutesmin
Porce 0Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
1kostička droždí
100gcukru krupice
200mlvlažného mléka
500ghladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
2lžíce rumu
50grozinek
vanilkový lusk
špetka soli
kůra z 1 bio citronušťáva z 1 poloviny citronu
3žloutky
50gpokrájených oloupaných mandlí
150grozpuštěného másla
1žloutek na potření
Instrukce
Rozinky namočte asi na hodinu do rumu.
Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
Mouku smíchejte se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněťte, ideálně v robotu (cca 5 minut), popřípadě v ruce vařečkou (to chce ale minimálně 10 minut). Výsledné těsto musí mít lesklou, hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto nechte vykynout na dvojnásobek (cca 1–2 hodiny podle teploty v místnosti).
Vykynuté těsto zpracujte v bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě půl hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C. Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte péct. Deset minut pečte zprudka při 200 °C, poté zmírněte teplotu na 160 °C a zvolna dopečte (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobte troubě).
Po upečení nechte pozvolna zchladnout a posypte moučkovým cukrem.