Maminčina vánočka

Vytisknout recept
 
 
 
Těsto:
Nejprve si nasekáme mandle a ořechy nahrubo. Nějaké mandle i ořechy si necháme vcelku na ozdobu. Rozinky si namočíme do rumu. 
Nasypeme si mouku do mísy a uděláme v ní důlek. Rozdrobíme droždí, přidáme cukr, sůl a vlažné mléko. Necháme chvíli vykynout. Pak vlijeme rozehřáté máslo, olej, 1 vejce, žloutky a ořechy, mandle, rozinky s rumem a koření. Vypracujeme ručně nebo v robotu těsto, které nelepí. 
Necháme přikryté utěrkou na teplém místě aspoň 2 až 3 hodiny vykynout. 
 
 
 
 
 
 
Vánočka:
Těsto přendáme na vál a rozdělíme na 9 dílů. Na pomoučněném vále vytvoříme 9 válečků. Upleteme nejdříve copánek ze 4 dílů a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pak upleteme copánek ze 3 dílů a dáme navrch. Nakonec uděláme copánek ze 2 dílů a dáme nahoru na vánočku. 
Vánočku připevníme ve středu 5 špejlemi, aby se nám těsto nesesunulo. Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme celými mandlemi a ořechy. 
Necháme přikryté utěrkou na teplém místě ještě asi 1/2 až 1 hodinu kynout. 
 
 
 
 
 
 
Pečení: 
Pečeme v troubě při 160°C asi 3/4 hodiny. Během pečení vyzkoušíme špejlí a plech otočíme a dopečeme. Pokud se povrch trochu připaluje, přikryjeme alobalem a dopečeme.
 
 
 
Přeji dobrou chuť !!!

750g - polohrubá mouka
120g - máslo
50ml - rostlinný olej
120g - práškový cukr
42g - droždí
2ks - vejce
2ks - žloutky
250ml - mléko
1ks - vanilkový cukr
1lžička - sůl
1špetka - muškátový květ
1špetka - citronová kůra
100g - rozinky
trochu na rozinkyks - rum
100g - mandle
100g - vlašské ořechy
příprava - 90
vaření - 45
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Naděžda Křičenská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account