Makovec
Ingredience
- 300 g Hladká mouka
- 150 g Cukr
- 250 ml Mák
- 250 ml Mléko
- 10 g Máslo
- 1 ks Prášek do pečiva
- Citronová kůra
Instrukce
- Zkuste si upéct makovec. Nezabere moc času a určitě uspějete! Zdobení se meze nekladou. A navíc: mák je zdrojem vápníku, tak neváhejte.Nejprve si rozpustíme máslo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (bude se lépe zapracovávat do těsta). Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů Celsia, menší plech si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Mouku, cukr, mák, prášek do pečiva a citronovou kůru promícháme v misce, střídavě přiléváme máslo a mléko. Těsto by mělo být trochu tužší, ale pokud se nedá skoro míchat, přidáme trochu mléka. Nalijeme do připraveného plechu, urovnáme povrch a pečeme cca 20-30 minut, zkoušíme špejlí; hotovo je, když špejle vyjde z těsta suchá. Necháme trochu vychladnout a vyklopíme z plechu (např. pomocí většího prkýnka).Zdobení:Zdobení se meze nekladou. U mě vede citronová poleva, protože tak jsme to dělávali doma. Šťávu z cca 1 citronu smícháme s moučkovým cukrem - množství se odvíjí od chuti strávníků, někdo raději sladší, jiný kyselejší. Zkušenější mohou makovec proříznout, pomazat libovolnou marmeládou a zase spojit. Povrch můžeme posypat kandovanou nebo čerstvou kůrou z citrusových plodů nebo praženými mandlemi, místo polevy použít marmeládu nebo polevu čokoládovou. Pokaždé ale bude výborný!