Loupáky jako oblíbená svačina, kterou si můžete sami připravit
Ingredience
- 25 g Hladká mouka (základ)
- 475 g Hladká mouka
- 125 ml Voda
- 40 g Cukr
- 7 g Droždí
- 1 lžička Sůl
- 40 g Máslo
- 150 ml Mléko
- 1 ks Vejce
- 2 ks Žloutek na potření
- Mák na posypání
Instrukce
- Kakao a loupák. Klasická školková svačina a pro mě oblíbená snídaně v dětství. Kvalita kupovaných loupáků podle mě za těch dvacet let trochu klesla, tak jsem se rozhodla, že své neteři upeču domácí.Pár receptů jsem zkusila, ale nemůžu si pomoct, ten nejlepší je z Kublanky. Loupáčci po upečení krásně voní a uvnitř jsou měkoučké. Nejlepší je sníst je ještě ten den, kdy je vytáhnete z trouby, ale i druhý den po půl minutě v mikrovlnce jsou super! Jestli je zbaštíte jen tak k čaji nebo kakau, namažete máslem a marmeládou, je úplně jedno. Moc se ale nerozmýšlejte – z plechu mizí závratnou rychlostí!Jak na to?1. V menším kastrůlku si metličkou rozmíchám 25g hladké mouky a 125ml vody. Přendám na sporák a na mírném ohni za stálého míchání směs zahřeji na teplotu 65 stupňů (cca 2-3 minuty). Hustý bílý gel, který nám vznikne, přendám stěrkou do malé mističky, přikryji potravinářskou fólií a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.2. Do větší mísy proseju 475g hladké mouky a přidám cukr, sušené droždí, sůl a změklé máslo nakrájené na kostičky. Prsty máslo promnu s ostatními surovinami, až nebudu cítit žádné hrudky.3. Poté přidám „bílý gel“ z mističky, mléko a vejce. Vypracuji hladké a pružné těsto, z kterého vytvaruji kouli. Přendám do mísy, zakryji potravinářskou fólií a nechám kynout na teplém místě (cca 70 minut).♥ Jak na ideální těsto? Všechny ingredience nejdříve vařečkou nebo rukou smíchejte v míse. Až má těsto určitou formu a suroviny drží při sobě, přendejte jej na lehce pomoučený vál. Těsto je potřeba pořádně prohníst (minimálně 5 minut) – dlaní vždy zatlačím do středu těsta, druhou rukou přeložím a lehce pootočím, to opakuji až je těsto pružné, hladké a poddajné. V případě potřeby přidejte trošku mouky, aby těsto nelepilo, ale nepřežeňte to!♥ Co se týče teplého místa na kynutí – moje babička by mísu strčila pod peřiny, mamka na parapet, kam svítí sluníčko… já bych cca na 1 min zapnula troubu na minimum, vypnula ji a mísu strčila dovnitř.4. Vykynuté těsto lehce prohnětu a rozdělím na 10 stejných kousků. Z nich vytvaruji trojúhelník, který sroluji do tvaru rohlíku. Ty přendám na plechy s pečícím papírem a to v dostatečně velkých rozestupech (na větší plech dám max. 4 loupáky) a opět je nechám pod potravinářskou fólií kynout (cca 50 minut na teplém místě).♥ Těsto roztáhněte prsty do stran, abyste vytvořili trojúhelník o výšce cca 20 cm. Na pomoc si klidně vezměte váleček. Rohlík rolujeme od širší k užší straně a lehce zatočíme do tvaru loupáčku. ▲5. Troubu si zavčas předehřeji na 220 °C. Vykynuté loupáky potřu prošlehaným žloutkem a lehce posypu mákem. Peču dozlatova cca 10-11 minut a po vytažení z trouby nechám vychladnout na mřížce.https://bymakiblog.wordpress.com/2016/10/02/loupacci/