
Lehké a lahodné, plněné šátečky, které jsou vhodné nejen pro slavnostní pohoštění, ale i pro mlsné jazýčky vašich dětí.
Ingredience
- 1 ks Rostlinný tuk
- 360 g Hladká mouka
- 1 ks Žloutek
- 2 lžíce Rum
- 2 lžíce Smetana
- 100 g Cukr moučka
- 1 ks Tvaroh v alobalu
- 1/2 ks Prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 1 ks Tvaroh ve vaničce
Instrukce
- Postup:Na vál vysypeme mouku, přidáme sůl, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme změklý, na plátky nakrájený tuk a tvaroh z vaničky. Vidličkou vše rozmačkáme a promícháme. Poté ručně zpracujeme do vláčného těsta. S těstem se velmi dobře pracuje. Pokud by se vám zdálo, že se těsto lepí, je možné přidat trochu mouky. Těsto necháme odpočinout v lednici cca 1 hodinu.Mezitím si připravíme náplně do šátečků. Tvaroh z alobalu dáme do misky, přidáme tři lžíce prosetého moučkového cukru, dvě lžíce smetany nebo rumu a žloutek. Pokud chcete mít tvaroh voňavější, přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Další velmi chutnou náplní jsou povidla (švestková, jablečná) obzvlášť, máte-li domácí. Taktéž, radím přidat rum. Jako náplň se dá samozřejmě použít i marmeláda, která má ovšem řidší konzistenci, tedy z šátečků vytéká.Připravené těsto rozválíme na vál posypaný moukou. Rozválený plát by měl být silný přibližně 3 mm.Šátečky můžete tvarovat více způsoby, např. kulatý plát rozdělit na osminky do tvaru šátečku, já raději krájím těsto na čtverečky velké 7 – 8 cm. Na střed čtverce dáme přibližně jednu plnou lžičku náplně, růžky nahoře spojíme a mírně přimáčkneme.Šátečky je možné potřít na závěr rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné. Pečeme v předehřáté troubě na 200° přibližně 20 minut. Po vyjmutí z trouby posypeme šátečky moučkovým cukrem. Tip: Těsto můžete použít na velmi chutný jablkový závin. Dobrou chuť. Autor: Katka V. TIP: Užijete si gurmánský zážitek v pohodlí a soukromí Vašeho domova bez starostí a bez práce! Navnadíte všechny Vaše smysly. Vyberte si a vyhledejte osobního mistra kuchaře na www.kucharidodomu.cz.











