koláč s hruškami
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 bílek
Na náplň:
- 4 až 5 hrušek
- 120 ml zakysané smetany
- 3 žloutky
- 150 g krupicového cukru
- 30 g hladké mouky
- 1 lžíce calvadosu
Na drobenku:
- 60 g studeného másla
- 75 g hrubé mouky
- 60 g krupicového cukru
- špetka skořice
Instrukce
- Z mouky, 2 až 3 lžic studené vody, soli, cukru a másla připravte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše kulatý plát a vložte ho do formy. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a naplňte suchými luštěninami. Okraje zahněte dovnitř. Předpečte 10 minut v troubě, odstraňte papír a luštěniny a povrch ihned potřete bílkem.
- Plátky hrušek zbavených jádřinců skládejte vějířovitě od vnějšího okraje do středu. V misce vyšlehejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, přidejte calvados a nalijte na koláč.
- Vraťte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout. Na zapečený koláč nasypte drobenku a pečte ještě dalších 15 minut, aby se zbarvil dozlatova.
To bude dobrota. S hruškami to bude určitě výborné.
další mňmka lákavá. Počkám, zda dorazí koncem týdne děti, pak upeču…
Inspirace co s hrusky 🙋😂😉