koláč s hruškami

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 bílek

Na náplň:

  • 4 až 5 hrušek
  • 120 ml zakysané smetany
  • 3 žloutky
  • 150 g krupicového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžíce calvadosu

Na drobenku:

  • 60 g studeného másla
  • 75 g hrubé mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • špetka skořice

Instrukce

  • Z mouky, 2 až 3 lžic studené vody, soli, cukru a másla připravte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 220 °C.
  • Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše kulatý plát a vložte ho do formy. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a naplňte suchými luštěninami. Okraje zahněte dovnitř. Předpečte 10 minut v troubě, odstraňte papír a luštěniny a povrch ihned potřete bílkem.
  • Plátky hrušek zbavených jádřinců skládejte vějířovitě od vnějšího okraje do středu. V misce vyšlehejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, přidejte calvados a nalijte na koláč.
  • Vraťte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout. Na zapečený koláč nasypte drobenku a pečte ještě dalších 15 minut, aby se zbarvil dozlatova.
3 Komentářů
  1. 5 stars
    To bude dobrota. S hruškami to bude určitě výborné.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    další mňmka lákavá. Počkám, zda dorazí koncem týdne děti, pak upeču…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account