Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Vytisknout recept
Na tuto paštiku můžete využít švestkový džem, ale výborná jsou i povidla. Alkohol můžete použít takřka jakýkoliv, vhodné je portské, které v kombinaci se švestkami chutná skvěle, výborný je v paštice koňak nebo armagnac, ladí k ní ale i lehce voňavý Grand Marnier apod.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Porce 4 skleničky
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

Na paštiku:

  • 400 g kuřecích jater
  • 100–200 g tučnějšího kuřecího masa (např. 1 hřbet, 2-3 křidýlka apod.)
  • 50 ml smetany (30 % a více tuku)
  • 120 g změklého másla (klidně i víc, dle chuti)
  • 1 malý panák koňaku (lze i portské, nebo např. Grand Marnier apod.)
  • 1 lžíce švestkových povidel nebo džemu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks šalotka
  • 1 lžička oregano (nebo 2 snítky čerstvého)
  • 1 lžička tymián (nebo 2 snítky čerstvého)
  • sůl, pepř
  • * maso lze i vynechat a dát jen játra

Suroviny na švestkové želé:

  • 100 ml vody + 100 ml vlažné vody
  • 1/2 sáčku Čiré želatiny Labeta
  • 3 lžíce švestkového džemu nebo povidel případně množství dle chuti

Instrukce

Paštika:

  • Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit. Zchladlá játra přendejte do mixéru, i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je. K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.

Švestkové želé:

  • Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, by želatina úplně neztuhla.

Dokončení:

  • Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, by se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených. Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
  • TIP: Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.

Notes

Zdroj a foto: Labeta
1 Komentář
  1. Naděžda Křičenská 11 měsíců ago

    5 stars
    Paštiky máme moc rádi.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account