Jemná játrová paštika se švestkovým želé
Ingredience
Na paštiku:
- 400 g kuřecích jater
- 100–200 g tučnějšího kuřecího masa (např. 1 hřbet, 2-3 křidýlka apod.)
- 50 ml smetany (30 % a více tuku)
- 120 g změklého másla (klidně i víc, dle chuti)
- 1 malý panák koňaku (lze i portské, nebo např. Grand Marnier apod.)
- 1 lžíce švestkových povidel nebo džemu
- 1 stroužek česneku
- 1 ks šalotka
- 1 lžička oregano (nebo 2 snítky čerstvého)
- 1 lžička tymián (nebo 2 snítky čerstvého)
- sůl, pepř
- * maso lze i vynechat a dát jen játra
Suroviny na švestkové želé:
- 100 ml vody + 100 ml vlažné vody
- 1/2 sáčku Čiré želatiny Labeta
- 3 lžíce švestkového džemu nebo povidel případně množství dle chuti
Instrukce
Paštika:
- Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit. Zchladlá játra přendejte do mixéru, i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je. K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
Švestkové želé:
- Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, by želatina úplně neztuhla.
Dokončení:
- Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, by se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených. Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
- TIP: Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.
Paštiky máme moc rádi.