Na tuto paštiku můžete využít švestkový džem, ale výborná jsou i povidla. Alkohol můžete použít takřka jakýkoliv, vhodné je portské, které v kombinaci se švestkami chutná skvěle, výborný je v paštice koňak nebo armagnac, ladí k ní ale i lehce voňavý Grand Marnier apod.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 1 hourhod.
Celkový čas 1 hourhod.30 minutesmin
Porce 4skleničky
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
Na paštiku:
400gkuřecích jater
100–200 gtučnějšího kuřecího masa (např. 1 hřbet, 2-3 křidýlka apod.)
50mlsmetany (30 % a více tuku)
120gzměklého másla (klidně i víc, dle chuti)
1malý panákkoňaku (lze i portské, nebo např. Grand Marnier apod.)
1lžícešvestkových povidel nebo džemu
1stroužek česneku
1ksšalotka
1lžičkaoregano (nebo 2 snítky čerstvého)
1lžičkatymián (nebo 2 snítky čerstvého)
sůl, pepř
* maso lze i vynechat a dát jen játra
Suroviny na švestkové želé:
100mlvody + 100 ml vlažné vody
1/2sáčku Čiré želatiny Labeta
3lžíce švestkového džemu nebo povidelpřípadně množství dle chuti
Instrukce
Paštika:
Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit. Zchladlá játra přendejte do mixéru, i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je. K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
Švestkové želé:
Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, by želatina úplně neztuhla.
Dokončení:
Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, by se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených. Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
TIP: Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.