Jablečný kolac
Ingredience
- 125 g Máslo
- 250 g Špaldová mouka
- 1/2 ks Prášek do pečiva
- 1 ks Vejce
- 60 g Cukr krupice
- 750 g Jablka
- 1 ks Pudinkový prášek citronový
- 40 - 80 g Cukr krystal
- 1 ks Citron - šťáva
Instrukce
- Máslo, mouku, kypřící prášek, vejce a cukr dáme do robota a vypracujeme těsto. Jablka očistíme, nakrájíme na kostičky, smícháme s pudinkovým práškem, citronovou šťávou a cukrem. Těsto rozdělíme a z větší poloviny vyválíme plát, který vložíme do vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy. Na těsto dáme náplň z jablek a přikryjeme druhou polovinou těsta. Pečeme v rozehřáté troubě při 180°C asi 30 minut.Poznámka: původní recept mám s běžnou moukou, větším množstvím cukru a vanilkovým pudinkem, Roman Vaněk má obdobný recept s kukuřičným škrobem (na toto množství dává 60g). Citronový pudink dodá náplň šmrnc a ubere na sladkosti.