- Kroupy podle návodu namočte na několik hodin do studené vody a poté důkladně propláchněte.
- Uvařte je doměkka v osolené vodě se lžící sádla.
- Ve slupce uvařte brambory a nakrájejte je na plátky.
- Na pánvi orestujte špek s pokrájenou cibulí.
- Smíchejte kroupy, brambory, špek s cibulí a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti.
- Směs pečte na 180 °C v zapékací míse vymazané sádlem dozlatova zhruba 25 minut.
- Servírujte s nakládanou řepou nebo okurkami.
TIP! Do receptu jsme použili kroupy ječné značky Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany. Jsou chutné a mají označení Klasa.200g - kroupy1kg - nové brambory100g - uzený špek nebo slanina4lžíce - sádlo1ks - velká cibuleks - čerstvá majoránkaks - sůl, pepř ks - 3 stroužky česnekuks - nakládané okurky nebo nakládaná řepa příprava - 50vaření - 25