Gratinovaná jablka a brambory
Ingredience
- Jablka 500 g
- Brambory 500 g
- Švýcarský nebo Holandský sýr 100 g
- Malá cibule 1 ks
- Sůl pepř dle chuti
- Máslo na vymazání
Instrukce
- Omyjte brambory a v hrnci s vodou je uvařte ve slupce.
- Uvařené brambory oloupejte a nechte vychladnout.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky.
- Jablka omyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky.
- Na hrubém struhadle nastrouhejte tvrdý sýr.
- Rozehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte máslem zapékací misku nebo pekáček.
- Vychladlé, oloupané brambory nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku.
- Na vrstvu brambor vložte nakrájenou cibuli, osolte a opepřete.
- Na vrstvu cibule vložte nakrájená jablka.
- Dejte péci do vyhřáté trouby na 15 až 20 minut.
- Krátce před koncem přidejte strouhaný sýr, vypněte troubu a nechte dojít.
Dobrá kombinace.
děkuji…
Přiznám se, že nemusím kombinace “slaného” a sladkého, jako např. kuřecí řízek s broskví. Proto bych tady vynechala jablka a dala je zvlášť. Jinak tuto variantu děláme a je vynikající, někdy brambory zalijeme i smetanou ke šlehání.
Fakt? Ja jako dite nemohla pizzu Hawai, ale ted muzu i rybu pangasius, pak na to platek anglicke, nastrouhana jablicka a cibule. Mnamka 🙂
Zajímavé, díky z recept 🙂
Za malo, taky dekuji..