FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
Ingredience
- Máslo
- Brambory 1 kg
- Vejce 3 ks
- Cibule 1 ks
- Smetana na vaření 330 ml
- Eidam strouhaný 150 g
- Hořčice plnotučná 1 plž
- Pepř
- Sůl
- Rajčata cherry
- Salám šunkový 150 g
- Olej slunečnicový
- Petrželka čerstvá
Instrukce
- 1
- Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
- 2
- Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Dvě vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
- 3
- V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
- 4
- Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
Francouzské brambory mám ráda. Vypadají lákavě.
je to mnamka
Zapékané brambory jsou další naše oblíbené jídlo. 🙂 Navíc variabilní. Člověk může náplň obměňovat podle toho, co nabídne lednice.
Presne, da se zuzitkovat co zbylo v lednici….
Moje oblíbené. Já tam teda dávám ještě hodně cibule a hodně česneku. U nás v jídelně tam dávají navíc ještě nějaké speciální koření a to mě teda taky hodně baví. Když je tam mají na obědovém menu, tak si do papírové tašky většinou nechám zabalit ještě jednu porci navíc na doma, abych si to dala i tam. 🙂
ja videla primo spešl koreni na zapekane brambory…
Miluji je, samozřejmě bez cibule, tu do nich nedávala ani moje maminka 🙂
mam rada i zapekane testoviny. My zase musime vsude cibulku.
občas taky udělám zapékané těstoviny, nejraději je mám s Tempehem 🙂
Tak to můžu i já s temp. I tofu, ale přítel by mi to ani na prst nechutnal. A celý pekáč bohužel nesnim sama.
Připojuji se, taky mám ráda zapečené těstoviny a hodně cibule. 🙂