Dýňová polévka jako od maminky
Ingredience
- 1 ks Dýně (třeba Hokaidó, ale jde z jakékoliv)
- 2 ks Brambora
- 2 ks Rajče
- 5-7 stroužek Česnek
- 3 lžíce Olej
- 500 ml Vývar zeleninový
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Podravka
- 150 ml Smetana
- Zakysaná smetana (na ozdobu, ale i chuť!)
- Kudrnatá petržel (na ozdobu)
- 2 snítky bylinky - rozmarýn, tymián, oregano
Instrukce
- Milé čtenářky,původní recept jsem našla někdy v minulých letech na netu, ale časem jsem si postup upravila podle svých chutí a dneska jsem dělala tuto dýňovou polévku:Dýni rozkrájíme na dílky a vydlabeme pecky, pak pokrájíme dužinu na kostky, pokud máme Hokaidó, nemusíme loupat slupku a u ostatních podle tuhosti.Očistíme brambory, rovněž je pokrájíme na větší kostky. Dále pokrájíme rajčata na měsíčky a připravíme si česnek.Na plech dáme pečicí papír a všechny výše uvedené ingredience, osolíme a zakapeme olejem, promícháme a navrch dáme omyté snítky bylinek. Pak dáme péci asi na 40 minut do trouby. Zkouším podle dýně, když je měkká, tak je upečeno.Potom seberu snítky bylinek, které vyhodím. Zeleninu přendám do většího hrnce, zaliju horkým vývarem a ponorným mixérem rozmixuji. Pak vše dám na sporák a přivedu k varu. Pozor, hrozně to stříká a pálí.Po uvedení do varu zjisitím, zda ještě není třeba přilít vývar, aby z toho nebyla kaše. Naředím do správné hustoty, jak to máme doma rádi a vypnu. Pak vliju šlehačku a promíchám. Přidám trochu muškátového oříšku, popřípadě dosolím, opepřím, nebo přidám polévkové koření.Ihned podáváme zdobené lžičkou kysané smetany a s petrželkou. Dobrou chuť přeje Hudlenka