Domácí listové těsto
Ingredience
- 310 g Hladká mouka
- 250 g Máslo
- 1 ks Vejce
- 1 lžíce Ocet
- 1 špetka Sůl
- 100 ml Voda
Instrukce
- Listové těsto využijete na sladké i slané pečení. Je sice docela pracné, ale Agneska34 vám poradí, jak jej připravit rychle.Do odměrky rozklepneme vejce, přidáme lžíci octa, špetku soli a rozmícháme vidličkou. Poté dolijeme studenou vodou do celkového množství 150 ml. Opět vše rozmícháme.Hladkou mouku prosijeme a nastrouháme vychalzené máslo (nebo tuk) nahrubo. Do směsi s moukou postupně zapracujeme nožem (ne rukou) tekutou složku, a poté jemně rukama vypracujeme těsto. Těsto nebudeme propracovávat důkladně dohladka! Těsto musí být listové, proto pracujeme jemně.Hotové těsto necháme cca 1/2 hodiny v chladu, ale není to podmínka. Poté vypracujeme produkty, které se dělají z listového těsta, např štrůdl s jablky, já do něj ještě přidávám nakrájené sušené švestky.Přeji dobrou chuť a uvidíte, že za chvilku si uděláte výborné listové těsto, které je mnohem lepší než to kupované.